BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,56
ALTIN 2.382,61
HABER /  GÜNCEL

Egemen Bağışa Ermeni şoku!

Eastern Institute panelinde, Ermeni temsilciler ‘sözde soykırım’ propagandası yaptılar. Egemen Bağış’ı da protesto ettiler.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan gezisi ile yumuşadığı sanılan Türk-Ermeni ilişkilerinin kaldığı yerden devam ettiği Eastern Institute Paneli’nde Ermeni temsilcilerin Türkiye protestosu ile su yüzüne çıktı.

YİNE AYNI İDDİALAR
Doğu Avrupa'nın en prestijli forumlarından olan Krynica Ekonomik Forumunda Türkiye'ye ayrılan panelin soru yanıt bölümünde Ermenistan Meclis üyeleri ve Avrupa Ermenileri’nin STK temsilcileri; gündemi ‘sözde soykırım’ iddialarıyla boğmaya çalıştılar. AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Egemen Bağış’ın, iddiaları çürütmeye dönük konuşması üzerine Ermeniler, gürültü yapıp, protestolar arasında toplantı salonunu terk ettiler.

TÜRKİYE PANELİ
TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Mustafa Aydın'ın yönettiği "Whither Turkey" (Nereye Türkiye) başlıklı panele Ak Parti Dış İlişkiler Birim Başkanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın yanı sıra Ak Parti Dış İlişkiler Birim Başkan Yardımcısı Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, İngiliz parlamenter ve eski AB Bakanı Dennis McShane, Varşova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Andrzej Ananicz, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama ve Analiz Daire Başkanı Kostas Ifatanis ve ASAM Avrupa Uzmanı Deniz Altınbaş katıldılar.

TÜRKİYE POLONYA BENZETMESİ
Katılımcılar panel boyunca Türkiye'nin önündeki fırsatlar ve zorlukları tartıştılar. Dünyanın geçirmekte olduğu değişim çerçevesinde Türkiye'deki demokrasi atılımlarına ve AK Parti iktidarı sürecinde yaşanan siyasi ve iktisadi ilerlemelere sunumunda yer veren Egemen Bağış, Avrupa Birliğinde Türkiye'nin yeri hakkında verdiği çeşitli örnekler verdi ve AB katılım sürecinde Polonya ile olan benzerliklere dikkat çekti.

VE ERMENİLER SAHNEDE
Soru-cevap kısmında ise izleyiciler arasında bulunan Ermenistan Meclis üyeleri ve Avrupa Ermeni STK temsilcileri sözde soykırım iddiaları ile Panelin gündemini doldurmaya çalıştılar. Bu sorular karşında söz alan Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermenistan'a üçüncü ülkelerin de katılımı ile ortak bir komisyon kurma ve arşivleri açma davetinde bulunduğunu ancak bu davete cevap alınamadığını hatırlattı.

İYİNİYET ÇABALARI
Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın davetine icabet ederek Ermenistan'a gitmiş olmasının Türkiye'nin iyi niyetinin en somut örneği olduğu ve Türkiye'nin incelettiği döneme ait bir milyondan fazla belgenin yaşanan acı olayların bir soykırım değil bir dünya savaşı sırasında yaşanan bir iç savaş olduğu ispat ettiğini söyledi.


İLİŞKİ İÇİN KOŞUL OLMAZ
Bağış'ın Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileri geliştirme konusunda sözde soykırım iddialarını kabul etme ön koşulunu hiç bir zaman kabul etmeyeceğini söylemesi üzerine bazı Ermenilerin gürültü çıkararak salonu terk ettiği görüldü.

Bunun üzerine Bağış "dinlemeye ve diyaloga girmeye tahammül edemeyenlerin kim olduğunu gördünüz" dedi. Kınıklıoğlu ise Türkiye'de 70 bin'e yakın Ermenistan vatandaşının kaçak yollarla çalıştığını vurgulayıp Türklerin Ermenilere kin tutmadığını ancak Ermeni Taşnak Partisine ait Boston ve Şam'daki arşivlere Türk araştırmacıların alınmayışının gizlenen bir takım bir şeyler olduğunu gösterdiğini söyledi.

İNGİLİZDEN DESTEK
İngiltere'nin AB Eski Bakanı MacShane ise yaşanan olayları soykırım olarak tanımlamanın doğru olmadığını zira bu tanımın çok ağır bir suçlama olduğunu ve kolay kullanılmaması gerektiğine inandığını belirtti. MacShane ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan'ı ziyaret etmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.