BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliler bayram çeki istedi

Birleşik Emekliler Derneği ve Türk Emekli-Sen, emeklilere bayram yapabilmeleri için 500 lira ''bayram çeki'' verilmesini istedi.

Abone ol

Emekli örgütlerinin ortak yazılı açıklamasında, içme suyu, ulaşım ücretleri, akaryakıt şeker, et, süt, peynir, yumurta ve diğer tüm temel gıda maddelerine birbiri ardına gelen zamların emeklileri zor durumda bıraktığı, yeni zam hazırlığı haberlerinin de emeklileri ''çileden çıkardığı'' ifade edildi.

Bu yılın ikinci yarısı için memur emeklilerinde 30, işçi emeklilerinde 12, Bağ-Kur emeklilerinde 5 lira zam verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu artışlarla adeta emeklilerle alay edilmiştir. Ayda ortalama 200 kilovat saat elektrik tüketen bir konutun elektrik faturası 2009 yılbaşında 50,45 lira iken, elektriğe yapılan yüzde 21 oranındaki zamla 1 Ekim de yaklaşık 65,16 lira olacaktır. Aylık zam tutarı 14,71 TL'dir. Sadece elektriğe yapılan zam emeklilerin aylıklarına yapılan zamdan daha fazla ve hatta iki-üç katıdır. Hükümet bütçe açıklarını emeklilerin ve dar gelirlilerin ekmeğini azaltarak kapatma alışkanlığından vazgeçmelidir. Elektriğe yapılan bu zam geri alınmalıdır. Aksi takdirde bu zam hükümeti çarpar.''

Hükümetin, Türkiye'nin öncelikli problemi işsizlik ve açlıkla mücadele etmesini istenen açıklamada, yüzde 70'lik kısmı açlık sınırının altında gelire sahip olduğu belirtilen emeklilere acilen 200 lira seyyanen zam yapılması talep edildi.

Açıklamada, yaklaşan Ramazan Bayramı'na işaret edilerek, emeklilere bayram yapabilmeleri için 500 lira ''bayram çeki'' verilmesini istendi.