BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  SAĞLIK

El ve ayak mantarına dikkat Bunları yapmayın

Uzmanlar yüzme havuzundan, ortak terlik ve tarak gibi malzemelerden mantar enfeksiyonunun bulaşmasına karşı uyardı. İşte bulaşıcı mantardan korunmanın yolları...

Abone ol

Havaların ısınmasıyla birlikte artan mantar hastalıklarında ortak kullanım malzemelerine dikkat çeken uzmanlar, günlük kullanılan ayakkabıların ise değişimli olarak kullanılmasını gerektiğini söyledi.

Sıcak havalarda neme bağlı olarak oluşan mantar hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar, mantarın bulaşıcı bir cilt hastalığı olduğunu söyledi. Mantar hastalığının hayvanlardan, nemden ve temas ile vücutta oluştuğunu ifade eden uzmanlar, ortak kullanım malzemelerine dikkat çekti.

el-ve-ayak-mantarina-dikkat-bunlari-yapmayin.jpg

"TEMAS YOLUYLA BULAŞABİLİR"

Yüzme havuzları, banyolar, ortak kullanılan terlik ve tarak gibi malzemeler mantar enfeksiyonunun bulaşmasını kolaylaştırıcı faktörler olduğunu ifade eden Dermotoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, "Havaların ısınması ve nemlenmesiyle birlikte mantar enfeksiyonlarındaki sıklık da artıyor. Mantar enfeksiyonu temas yoluyla bulaşıyor. En çok deride etkilediği yerler saç, tırnak ve yine ayak, kasık gibi normal derinin keratenize alanlarında oluşuyor. Bulaşma insandan insana, hayvandan ve doğadan da yine temas yoluyla bulaşabilir" diye konuştu.,

"AYAKLAR KURU KALMALI"

Aslında korunmada en önemli noktanın kişinin kuru kalması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Ayaktaki mantar enfeksiyonları kuru kalma olayını gerçekleştiremediğimiz zaman ortaya çıkıyor ve tedavi anlamında zorluklarla karşılaşılıyor. Hem de birçok mikroba giriş kapısı oluyor. Özellikle parmak arasında beyazlama şeklinde görülen mantar enfeksiyonları için ciddi seyredebilen bakteriyel enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu anlamda tedavi için mutlaka hekime başvurulması gerekiyor. Mantar tedavisinde ise en önemlisi kuruluğun yanında ilaç tedavisidir. İlaç kullanımında ise mantar geçermiş gibi oluyor aslında oradaki mantar tam temizlenmemiş oluyor. Bunun için bir süre sonra uygun ortam bulunca mantar yine ürüyor. O yüzden geçmiş gibi görünen mantarın kesinlikle tedavisinin bir hafta daha devam etmesi gerekiyor. Bu şekilde en azından tekrar etme riski azaltılmış olunur" dedi.

SIK SIK AYAKKABILARINIZI DEĞİŞTİRİN

Mantar enfeksiyonlarında tekrar etme riskini azaltmak için ayakkabıların içine mantar spreylerinin uygulanmasını öneren Yılmaz, "Genelde tedavi verirken krem ve sprey tercih ediyoruz. Spreyin ayakkabı içine uygulanmasını istiyoruz. Ayakkabıları gün aşırı giymek yerine her gün farklı ayakkabı giymek gerekiyor. Özellikle yaz dönemi için delikli, sandalet türü hava alan ayakkabıları kullanmak ve çorap kullanımı çok önemlidir. Ayak nemli kaldığı zaman ilk başta nemi emme görevi görür. Ama burada çorap tercihi çok önemli, kesinlikle pamuklu ve teri, nemi alan çoraplar kullanılmalıdır. Fakat bazı hastaların ayaklarında terleme sorunu oluyor. O zaman bir hekime başvurarak, terlemeyi azaltacak kremler kullanabilirler" diye konuştu.