BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

El Nusra kuzey Suriye cephesinden çekiliyor

El Nusra Cephesi, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında IŞİD'e karşı savaştığı cepheleri boşaltacağını açıkladı. Örgüt yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD'nin IŞİD'e karşı ortaklığını da eleştirdi.

Abone ol

El Nusra Cephesi, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaştığı cepheleri boşaltacağını açıkladı.

Reuters haber ajansı, El Nusra'nın boşaltacağını açıkladığı alanın 'Türkiye'nin güvenli bölgeyi kurmak istediği yer' olduğunu yazdı.

El Kaide ile bağlantılı olan El Nusra, Halep'in kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşıyordu. Örgütün bölgeyi diğer muhalif gruplara bıraktığı bildiriliyor.

El Nusra açıklamasında Türkiye ile ABD'nin IŞİD'e karşı ortaklığı da eleştirildi. Örgüt, ABD öncülüğündeki koalisyona katılmanın veya koalisyona yakın hareket etmenin 'dine aykırı' olduğunu belirtti.

El Nusra, bu ortaklığın Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad'la mücadeleden çok, Türkiye'nin ulusal güvenliğini hedeflediğini de kaydetti.

Ankara ve Washington arasında yapılan görüşmelerin ardından aralarında İncirlik üssünün de bulunduğu askeri tesislerin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonunun kullanımına açıulması üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Pazar günü ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 F-16 savaş uçağı İncirlik üssüne iniş yapmıştı.

ABD'ye ait 6 F-16 Paar günü İncirlik askeri üssüne iniş yaptı.

El Nusra açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son durum değerlendirildiğinde, bize kalan tek seçenek geri çekilmek ve IŞİD'in kuzey Halep'teki cepheleriyle savaşılan bölgeleri bu bölgede savaşanlara bırakmaktı."

Örgüt, IŞİD'le Hama ve Lübnan sınırına yakın Kalamun dağlarında mücadelenin sürdüğünü kaydetti.

Geçen ay El Nusra, ABD tarafından IŞİD'le savaşmak için eğitilen muhalifleri Suriye'nin kuzeyinde ve diğerlerini de bu programlara katılmamaları konusunda uyarmıştı.