BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da çocuk istismarı skandalı: 7 gözaltı

Pakistan'da patlak veren ve yaşları en fazla 14 olan 240 civarı çocuğun yıllarca istismar edildiğini ortaya çıkaran skandalın ardından polis 7 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Abone ol

Çocuk istismarı skandalının ortaya çıkmasının ardından Pakistan'da sokak gösterileri düzenlenmişti.

Pakistan'da patlak veren çocuk istismarı ve şantaj skandalıyla ilgili olarak 7 kişi gözaltına alındı.

Hükümetin Punjab bölgesinden sorumlu kabine üyesi Şahbaz Şerif, yüzlerce çocuğun cinsel istismara uğradığı iddiaları konusunun incelenmesi için yasal soruşturma açılması talimatını verdi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, çocukları alıkoyan çetenin ailelere şantaj yaptığını ve çocukların cinsel istismara uğrarken videolarını çektiğini aktarıyor.

İstismar olaylarının Pakistan'ın Hindistan sınırı yakınlarındaki Kasur kentinde yaşandığı belirtiliyor ve çetenin şantajları yüzünden ailelerin güvenlik güçlerine gitmekten çekindiği ifade ediliyor.

Yüzlerce videonun ele geçirildiğini ifade eden Pakistan medyası, yaşları en fazla 14 olan 280 çocuğun görüntülendiğini aktarıyor.

Punjab bölgesi Çocuk Koruma Servisi Müdürü Saba Sadık, ortaya çıkartılan skandalı "Pakistan tarihinin en büyük çocuk istismarı skandalı" olarak tanımladı.

BBC Urduca Servisi'ne bilgi veren Emniyet Müdürü Rai Babar ise "Elimizde 6 kurbanı 7 farklı kişiyle gösteren bir olaya ait 30 video bulunuyor. Bu yedi kişiyi gözaltına aldık. Daha fazla videoya ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

BBC Urduca Servisi'ne konuşan çocuklardan birisi, 11 yaşındayken istismarın başladığını anlattı:

Pakistan polisinin düzenlediği operasyonlarda 7 kişi gözaltına alındı.

"Gizli kameraların karşısında cinsel istismara maruz kaldım [...] Bir hafta sonra tekrar beni buldular ve videoyu izlettiler. İstediklerini yapmazsam videoyu arkadaşlarıma izlettireceklerini söylediler."

BBC'ye konuşan bir anne ise çocuğunun 5 yıl boyunca istismara uğradığını, ancak yaşananları daha yeni öğrenebildiğini ifade ediyor.

Geçen hafta istismar edilen çocukların ailelerinin düzenlediği protesto gösterilerine polis müdahale etmiş ve 20 kişi yaralanmıştı.

BBC muhabiri İlyas Khan, özellikle Pakistan'ın kırsal kesimlerinde çocuk istismarının yaygın olduğunu aktararak "Sadece 2014'te 3 bin 500 çocuk istismarı vakası yetkililere bildirilmişti. Bu vakaların yüzde 67'si kırsal kesimlerden gelmişti. Ortaya çkan son videoların büyük bölümünün 2009-2011 dönemine ait olduğu görülüyor. Videoların neden şimdi ortaya çıktığı sorusuna, Kasur bölgesinde çeteler ve bölgedeki diğer aktörler arasında anlaşmazlıkların çıkmış olabileceği yanıtı veriliyor" diyor.