BIST 10.271
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,16
HABER /  MEDYA

Can Dündar şoku Güneş'in olay manşeti

Can Dündar kendi web sitesinde 15 yıldır sigortasız çalıştırdığı editör Saim Tokacoğlu'nun işine son verdi. Güneş gazetesi olayı manşetine taşıdı.

Abone ol

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, 15 yıldır kendi web sitesinde editör olarak çalıştırdığı deneyimli gazeteci Saim Tokacoğlu'nun işine son verdi. Dündar, eleştirilere karşı sessizliğini koruyor.

1 MİLYON TL CEZA İLE KARŞI KARŞIYA

Öte yandan çalışma ve güvenlik uzmanı yazar Bünyamin Esen, Dündar'ın ne kadar ceza alabileceğini yazdı. Yalnızca SGK, Can Dündar’a 1 milyon TL'ye yakın ceza kesecek, ödeme çıkartacak…

Emek hırsızlığı suçlamasıyla karşı karşıya kalan Dündar, bugün Güneş gazetesinin manşetindeydi. "Emek hırsızı Cancık" başlığıyla haberi manşetten veren gazete, "1 Mayıs'ta Taksim'de diye köşe yazıları yazıp işçilerin haklarını koruduğunu sanan Can Dündar'ın web sitesinde çalışan editörü 15 yıl boyunca sigorta yaptırmadığı ortaya çıkmıştı." ifadelerine yer verdi.

Haberde iktidar karşıtığı olarak bilinen ÇGD'nin bile bu haksızlığa isyan ettiği yazıldı. Bilindiği üzere Tokacoğlu, işten kovulmasının ardından Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 15 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığını açıklamıştı.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ CAN DÜNDAR'I KINADI

Saim Tokacoğlu'nun açıklamasının ardından Çağdaş Gazeteciler Derneği, Can Dündar'ı kınadı. Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Gazeteciler, emekçilerin haklarını gasp etmemelidir, edemezler. Can Dündar'ı hukuki sorumluluklarını derhal yerine getirmeye ve aynı zamanda meslektaşı da olan Saim Tokacoğlu'nun haklarını gasp etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz" vurgusunda bulunuldu.

can-dündar.jpg

İşte ÇGD Yönetim Kurulu imzası ile yapılan o açıklama:

DÜNDAR'IN ÇEKTİĞİ BELGESELLERE DE EMEK VERDİ

Gazeteciler emekçilerin haklarını gasp etmemelidir, edemezler

Son dönem yaptığı haberlerle isminden söz ettiren, kamuoyunun büyük takdirini toplayan, hakkında davalar açılan ve çok sayıda ödüle layık görülen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, kendisine ait resmi web sitesinin editörü gazeteci Saim Tokaçoğlu’nu işinden ayrılmak zorunda bırakmıştır.

Tokaçoğlu, son 10 yılında Dündar’ın resmi web sitesi olan candundar.com.tr sitesinin editörlüğü de dahil olmak üzere 15 yıldır Dündar’ın internetteki hesaplarını yönetti, prodüksiyon şirketindeki tüm bilgisayarlar ile internet ve network ağlarının sorumluluğunu yürüttü, Dündar’ın çektiği belgesellere de emek verdi. Tokaçoğlu, bu görevlerini 10 yıl boyunca bir gün bile ara vermeden sürdürdü.

Sitenin her ayrıntısıyla ilgilenen Tokaçoğlu’nun, sigortasız çalıştırıldığını defalarca hatırlatmasına rağmen sigortası yapılmamış ve bu uzun yıllar boyunca mağdur edilmiştir. Bir meslektaş olarak Dündar’ın tüm zor zamanlarında da yanında olan ve yıllardır gazetecilik örgütlenmesinin içinde yer alan Tokaçoğlu, bunca yılın ardından işinden ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

Muhalif kimliğini sürekli olarak önde tutan, Gezi Direnişine ve toplumsal hareketlere verdiği desteği devamlı vurgulayarak bununla anılma gayreti gösteren birinin, dahası emek haberlerinin geniş yer bulduğu Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeninin böylesi bir emek düşmanlığı göstermesi, kabul edilemez. Gazetecilik mesleği kamu yararını gözetiyor olduğundan emeğin haklarının da savunulmasını da gerektirirken Dündar’ın bu tutumu açıklanabilir değildir.

Dündar’ı hukuki sorumluluklarını derhal yerine getirmeye ve aynı zamanda meslektaşı da olan gazeteci Saim Tokaçoğlu’nun haklarını gasp etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz.=

DÜNDAR NE KADAR CEZA ALACAK?

Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen, 15 yıl sigortasız işçi çalıştıran ve kapıya koyan Dündar'ın karşı karşı kaldığı cezaları kaleme aldı:

Ülkemizde sigortasız işçi çalıştırmanın cezaları çok ağır…

Yapılacak teftiş sonucu iddialar doğru çıkarsa öncelikle Can Dündar’a işyeri bildirgesi vermediği için 2 asgari ücret tutarında para cezası çıkacak. Zira en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte SGK’ya (o dönemki adıyla SSK’ya) işyeri bildirgesi vermeliydi.

Sonrasında onbeş yıl boyunca vermediği her bir aylık prim ve hizmet belgesi (veya dönem bordrosu) için ikişer asgari ücret yani toplamda yaklaşık 180 asgari ücret ceza kesilecek…

Son olarak işten ayrılış bildirgesini vermediği için de 127 TL para cezası var.

Tüm bu asgari ücretler her bir bildirgenin verilmediği tarihteki asgari ücretler üzerinden hesaplanacak…

Tüm bu cezaların toplamı ise yaklaşık 220 bin TL ediyor.

Primler Katlamalı Olarak Alınacak

SGK’ca kesilecek bu cezaların her birine ilgili dönemlerden itibaren yasal faiz uygulanacağı için toplam tutarın en az bir kat daha artacağını söylemek gerek.

Başka bir deyişle Can Dündar’a eski tutarla yarım trilyon yeni rakamla 500 bin TL civarında bir SGK cezası çıkacak.

Dahası çalışanın aldığı ücrete göre değişecek şekilde 15 yıldır ödenen tüm ücretler üzerinden hesaplanacak sosyal sigortalar primi de Can Dündar’a borç çıkartılacak.

Bu tutarın Saim Tokacoğlu’nun aldığı brüt ücretin tutarına göre değişeceğini ve 40 bin TL ile 250 bin TL arasında olacağını belirtelim. Tabii ki bu rakama da yasal faizi, yasal ödeme sürelerinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak, yani primler katlamalı olarak tahsil edilecek…

Hülasa-i kelam yalnızca SGK Can Dündar’a 1 Trilyona yakın ceza kesecek, ödeme çıkartacak…

Çalışma Bakanlığı da Ceza Kesecek

Elbette ki bu olayın bir de İş Kanunu yönü var. Yapılacak incelemede Can Dündar’ın yaptırdığı işin İş Kanunu kapsamında girdiği tespit edilirse bir de o açıdan cezalar çıkacak.

Çalışana fazla çalışma ücreti ödenmedi, hak ettiği serbest zaman altı ay içinde kullandırılmadı veya onayı alınmadan fazla çalıştırıldı ise 270 TL cezası var.

Eğer çalışanın ücreti ödenirken ücret hesap pusulası düzenlenmedi ise her bir pusula için 2015 yılı içerisinde 554 TL ceza olduğunu da belirtelim. Bu rakam onbeş yıl boyunca ödenmeyen tüm ücretler için uygulanacak.

Keza yıllık izin hakları kullandırılmayan işçi için 270 TL ceza var. Yıllık izin ücreti ödenmedi ve iş sözleşmesinin sona ermesinde kullanılmayan iznin ücreti ödenmedi ise bu kez her biri için 270’er TL daha ceza uygulanacak.

İşçi özlük dosyası düzenlenmediği, çalışma sürelerine uyulmadığı hallerde de 1478’er lira para cezası uygulanıyor. Can Dündar işten ayrılana çalışma belgesi vermediği için de 134 TL para cezasıyla karşılaşacak.

Son olarak Saim Tokacoğlu’nun kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkı olacağı, son brüt ücretinin 15 katı tutarında kıdem tazminatı alma hakkının olacağını belirtelim…

Çalışan Tüm Haklarını Alacak

Son olarak yapılacak bu denetimler sonucunda çalıştığını belgeler ile ispatlayabilir ise Saim Tokacoğlu’nun tüm haklarını alabileceğini belirtelim.

Müfettiş/Denetmen yapacağı inceleme sonucunda yazacağı rapor ile Saim Tocakoğlu’nun tüm çalıştığı dönemleri sigortalı yapacak, hizmet günü ve yaşı yeterse de hemen emekli olabilmesi mümkün olabilecek.

Başka bir deyişle denetim sonucu işçinin iddialarının doğruluğu tespit edilirse çalışan Saim Tokacoğlu sanki hiç sigortasız çalışmamış gibi tüm haklarını elde edecek. Bu haklar müfettiş/denetmen tarafından belge ile tespit edilemez ise bu kez Saim Tokacoğlu İş Mahkemesine açacağı dava ile tüm bu haklarını alabilecek.

Can Dündar’a ise eski rakamla bir trilyonu, yeni rakamla bir milyon TL’yi çok aşan tutarlarda ceza ödemek düşecek.