BIST 10.895
DOLAR 32,17
EURO 34,98
ALTIN 2.505,69
HABER /  GÜNCEL

El Beşir: Güney şartları kabul etmezse boru hattını kapatırız

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir petrol konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda, Temmuz ayındaki bölünmenin ardından güneyden petrol taşıyan boru hatlarını bloke edeceğini açıkladı.

Abone ol

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir petrol konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda, Temmuz ayındaki bölünmenin ardından güneyden petrol taşıyan boru hatlarını bloke edeceğini açıkladı.

El Beşir, güneyde kurulacak devletin ya petrol gelirlerinin yarısını kuzeye ödemeye devam etmesi ya da kuzeydeki altyapıyı kullandığı için para ödemesi gerektiğini söyledi.

Beşir, bu iki koşuldan birinin kabul edilmemesi durumunda, boru hatlarını kapatacağını belirtti.

Sudan petrolünün dörtte üçü ülkenin güneyinde çıkıyor. Ancak, rafinerilerin çoğu ve dağıtım limanı ise kuzeyde.

Güney Sudanlılar, Ocak ayında yapılan bağımsızlık referandumunda ayrılma yönünde oy vermişlerdi.

Cumhurbaşkanı Beşir bu şartları, Sudan petrolünün ihraç edilmesinde kilit öneme sahip Port Sudan'da yaptığı konuşmada ortaya koydu.

Başkent Hartum'daki BBC muhabiri James Copnall, kurulacak Güney Sudan devletinin gelirlerinin yüzde 98'inin petrole dayalı olacağını ve kuzeyin bloke etmesi durumunda petrolü ihraç edemezse bunun devleti işlemez hale getireceğini söylüyor.

Güney Sudan yönetimi Kenya ya da Uganda üzerinden yeni boru hatları inşa etmeyi planlasa da, bu hatların kurulmasının birkaç yıl alacak olması nedeniyle kısa vadedeki sorunlara çözüm bulabilmiş değil.

Kuzey Sudan ordusu geçen ay, Kuzey ve Güney Sudan sınırındaki petrol zengini tartışmalı Abyei bölgesini ele geçirmiş ancak bu hafta başında yapılan bir anlaşma ile Kuzey Sudan askerlerinin yerini Etiyopyalı barış gücü askerleri almıştı.

Yaklaşık olarak Lübnan büyüklüğünde olan, verimli toprak ve çiftlik arazilerinden oluşan Abyei bölgesi üzerinde hem güney hem de kuzey Sudan hak iddia ediyor.