BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.422,33
HABER /  GÜNCEL

Ek tercih ne zaman ayın kaçında başlayacak 2018 ÖSYM takvimi

YKS ek tercih kılavuzu ne zaman yayınlanacak sorusu binlerce öğrencinin birinci gündeminde. YKS sonuçları sonrası tercih yapıp hiçbir yere yerleşemeyen adayların yapacağı tercih işlemleri için gözler ÖSYM'de. Peki, YKS ek tercihler ne zaman alınmaya başlanacak? Hangi üniversitelerde boş kontenjan var?

Abone ol

YKS ek yerleştirme tercih kılavuzu ne zaman açıklanacak sorusunun cevabı için gözler ÖSYM sayfasında. Hiçbir üniversiteye yerleşemeyen öğrencilerin yapacağı YKS ek tercihleri boş kontenjan listesine göre yapılacak. Peki YKS ek tercih kılavuzu ne zaman yayınlanacak, boş kontenjanı olan üniversiteler hangisi?

YKS ek tercihler ne zaman alınmaya başlanacak? İşte, binlerce adayın merakla araştırdığı ÖSYM YKS üniversite ek tercih süreci hakkında tarih detayları

YKS ek yerleştirme başvuru tarihi hakkında detaylar, üniversite adaylarının sorguladığı hususlar arasında yer almaya devam ediyor. İlk yerleştirme döneminde birçok kişinin yerini bulmasının ardından kontenjanlar şekillenmiş ve ek yerleştirme süreci beklenmeye başlanmıştı. Son kayıtların ardından boş kontenjanların da yavaş yavaş belirlenmesiyle birlikte ÖSYM, ek tercih sürecine odaklandı. Peki, ÖSYM YKS ek tercihleri ne zaman yapılacak? İşte, o detaylar

ÖSYM EK TERCİH BAŞVURUSU NE ZAMAN ALINACAK: ÖSYM'nin ek tercih süreci, geçtiğimiz yıl 18 Ağustos tarihinde tamamlanan üniversite kayıtlarının ardından, 25 Ağustos tarihinde alınmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl uygulanan süreç ve bu yıl üniversite kayıtlarının 7 Eylül tarihinde tamamlandığı ele alınırsa, ek tercih işlemlerinin 14 Eylül Cuma günü alınmaya başlayacağı öngörülebilir.

Beklenen bu tarih, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre erken ya da geç açıklanacak şekilde değişkenlik gösterebilir.

ÖNCEKİ YIL 51 BİN ÖĞRENCİ EK TERCİH İLE YERLEŞTİ: Geçtiğimiz yıl 373 bin olarak açıklanan ek tercih kontenjanlarına, 51 bin öğrenci yerleşirken 322 bin kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanların 110 bini lisans, 211 bini ise ön lisans alanında yer aldı.

YÜKSEKOKULLAR BOŞ KALDI: Bu yılki normal yerleştirme döneminde en büyük kontenjan boşlukları yüksekokullarda oldu. Moda tasarımı, pazarlama, muhasebe bilgi sistemleri ile uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi gibi birçok alan yüzde 10’un altında kaldı.

MÜHENDİSLİK ALANLARINDA BOŞLUKLAR BULUNUYOR: Yazılım, enerji, havacılık ve tıp gibi mühendislik alanlarında hiç boşluk kalmadı. Ancak birçok mühendislik bölümünde dikkat çekici boşluklar bulunuyor. Makine mühendisliğine yüzde 82 yerleşilirken, 1.809 aday için yer var. Elektrik-elektronik mühendisliğinde sıraların yüzde 84’ü doldu ama 1.438 boş kontenjan ortaya çıktı. Kontenjanlarının yarısını dolduramamış programlar arasında ulaştırma mühendisliği yüzde 20 ile öne çıkanlardan biri. Bu oran, enerji sistemleri mühendisliğinde yüzde 56 ve çevre mühendisliğinde ise yüzde 72.