BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.467,85
HABER /  GÜNCEL

Eğlence gürültüsüne matkap benzetmesi

Çevre Bakanlığının saat 23.59 kararlılığı sürüyor. Eğlence merkezleri ile matkap gürültüsünü benzeten Bakanlık'tan ilginç açıklamalar var.

Abone ol

Eğlence merkezlerinin seslerine saat 23.59 yasağı getiren Çevre Bakanlığı geri adım atmıyor. Gürültünün insan sağlığını olumsuz etkilediğini savunan Bakanlık ilgunç de bir kıyaslama yaptı.

Bakanlığa göre eğlence merkezleri beton kırıcı, matkap, çim biçme makinesi gibi gürültü çıkarıyor.

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NA YETKİ HATIRLATMASI

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, gürültüyle ilgili yetkinin Bakanlığın vazifesi olduğu hatırlatıldı. Gürültünün insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtilerek şunlar söylendi:
"Gürültü geçici veya sürekli işitme bozuklukları, kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik ve stres, iş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi tesirlere sebep oluyor."

AB MEVZUATI BUNU GEREKTİRİYOR

Açıklamaya göre, AB Müzakerelerinde Çevre Faslı kapsamında ''Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği''nin yürürlüğe girmesi ile kara yolu, demir yolu, su yolu, hava alanı, sanayi tesisleri, şantiye faaliyetleri, eğlence yerleri, iş yerleri, atölyeler, imalathaneler, gürültüye hassas yapıların bulunduğu alanlarda açık havada yapılan faaliyetlerden kaynaklanan gürültü için esas ve kriterler getirildi.

GÜRÜLTÜ HARİTALARI HAZIRLANACAK

Bu kriterlere göre nüfusu 250 binden fazla olan yerleşim alanları için en geç 2013 yılına kadar, nüfusu 100 bin ile 250 bin arasında olan yerleşim alanları için en geç 2018 yılına kadar gürültü haritaları hazırlanacak. Harita sonuçlarına bağlı olarak en geç 2014 ve 2019 yılına kadar gerekli tedbirlerin alınacak.

ARKA PLAN GÜRÜLTÜSÜ KALKINCA GECE GÜRÜLTÜ ARTIYOR

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ne göre eğlence yerlerinin etkilediği hassas alanlarda, eğlence yerinin gürültü seviyesinin, arka plan gürültü seviyesini 5 dBA ve 7 dBC'den fazla aşamayacağı kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu değerlerden herhangi biri sağlanmadığı takdirde Yönetmelik ihlal edilmiş olur. Özellikle gece zaman diliminde diğer gürültü kaynakları ortadan kalktığı için daha sessiz bir ortam oluşmakta ve arka plan gürültü seviyesi de düşmektedir. Dolayısı ile eğlence yeri gürültüsü daha fazla hissedilmekte ve rahatsız etmektedir. Burada beklenen eğlence yerlerinden çevreye verilen sıfır sessizlik değil, gece zaman dilimine tekabül eden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA ve 7 dB C'den fazla aşmamasıdır.''

EĞLENCE YERLERİ BETON KIRICISI KADAR GÜRÜLTÜ YAPIYOR

Gürültü probleminin tespitine yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul genelinde 20 adet ''Gürültü Ölçüm ve İzleme İstasyonu'' kurulduğu belirtilerek, bu istasyonlardan 24 saat gürültü ölçümü yapıldığı ifade edildi.

Bir eğlence yerinden kaynaklanan gürültü seviyesinin 90-100 dBA arasında değiştiği,arka plan gürültüsünün de 60-65 dBA belirlendiği kaydedilen açıklamada, eğlence yerinden kaynaklanan gürültü ile arka plan gürültüsü arasındaki farkın 30-35 dBA olarak tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, ''90-100 dBA arasında gerçekleşen eğlence yerinden kaynaklanan gürültüye elle tutulan beton kırıcıları ve deliciler, matkap, çim biçme makinesi gibi gürültü kaynakları örnek verilebilir'' denildi.

İstanbul kıyı şeridinde yaşayan halkın yüzde 87'sinin kıyıdaki eğlence yerlerinin çıkardığı gürültüden rahatsız olduğu, yüzde 17'sinin gürültü kirliliği sebebiyle ruhsal problem yaşadığı ifade edilen açıklamada, Boğaz'daki eğlence yerlerinin Haziran 2010 tarihi itibariyle 10 tesisten 5'inin Açma ve Çalışma Ruhsatı'nın olmadığı, yine 10 tesisten 9'unun Canlı Müzik İzni bulunmadığının, 10 tesisten 7'sinin Turizm İşletme Belgesi bulunmadığının tespit edildiği vurgulandı.

YASAKLARA AB ÖRNEĞİ

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde de eğlence yerlerine yönelik Türkiye'dekine benzer düzenlemeler yapıldığı ifade edilen açıklamada, Fransa'da hapis cezalarının bile öngörüldüğü, İngiltere ve ABD'nin Boston eyaletinde idari ve para cezalarının verildiği anlatıldı.