BIST 10.318
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.453,61
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Eğitim-Sen'liler Ankara'da yürüdü

Türkiye’nin farklı illerinden otobüslerle Ankara’ya gelen Eğitim Sen'liler miting düzenledi.

Abone ol

Türkiye’nin farklı illerinden otobüslerle Ankara’ya gelerek, Kurtuluş Parkı’nda toplanan Eğitim Sen’liler, Ziya Gökalp Caddesi’nden Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve sendikaların da destek verdiği miting nedeniyle araç trafiğine kapatılan caddedeki yürüyüş boyunca, Türkçe ve Kürtçe şarkılar çalındı, sloganlar atıldı. Yürüyüş, Selanik Caddesi girişinde sona erdi.


Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, yaptığı konuşmada, "herkes için kamusal, parasız, bilimsel ve laik eğitim istemek, kadrosuz, güvencesiz eğitim ve bilim emekçisi kalmasın" diye haykırmak için burada olduklarını söyledi.

Hükümetin eğitime kaynak olmadığını söylediğini iddia eden Kılıç, "eğitime bulunamayan kaynağın sermayeye bulunduğunu" ileri sürdü, dershanelerin çeşitli teşviklerle özel okula dönüştürülmesi önerisini eleştirdi. Anayasa değişiklik paketine de değinen Kılıç, hükümetin bu konuda kendilerinin taleplerini de sorduğunu, ancak, "dağın fare doğurduğunu" gördüklerini söyledi. Grev hakkının olmadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini dile getiren Kılıç, "Anayasa paketinde eğitim, sağlık, yani vatandaşların en temel hakları güvence altına alınmıyor. Yine yok sayılıyoruz. Yine yokluğa, yoksulluğa mahkum ediliyoruz. Böyle bir anayasa değişiklik taslağını kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

KESK GENEL BAŞKANI SAMİ EVREN

KESK Genel Başkanı Sami Evren de yıllardır ekmek mücadelesiyle özgürlük mücadelesini birbirinden ayırmadıklarını belirtti. Demokrasi olmazsa emeğin hak ve çıkarlarını korumanın mümkün olmayacağını anlatan Evren, "Demokratik bir anayasa olmazsa, kamusal alan, kamu vicdanı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, barınma hakkı güvencede olmaz" şeklinde konuştu.

TBMM’de 18 Nisan Pazartesi günü Anayasa değişikliği görüşmelerinin başlayacağını hatırlatan Evren, "İktidarla muhalefet uzlaşır mı uzlaşmaz mı bilmiyoruz. Şayet bu ülkenin demokratikleşmesini istiyorlarsa, uzlaşacakları kesim, kamu emekçileridir, işçi sınıfıdır, Alevilerdir, Kürtlerdir" diye konuştu.

Mevcut Anayasa’nın, demokrasiyle, insan haklarıyla, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerle dolu olduğunu ileri süren Evren, değişiklik paketinin de isteklerini tam olarak yansıtmadığını söyledi. Evren, "Bizler, yıllardır bilime inananlar, insan unsuruna önem verenler, emekten yana olanlar, hep özgürlükçü bir laiklikten yana olduk. Dolayısıyla değişikliğin mutlaka yapılması gerekir" dedi.