BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,25
HABER /  SAĞLIK

Eğer kahveyi sevmiyorsanız sebebi genleriniz olabilir

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makalede Edinburgh Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre bazı insanların diğerlerinden daha fazla kahve istemesinin genetik bir nedenden kaynaklanabileceği iddia ediliyor.

Abone ol

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makalede Edinburgh Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre bazı insanların diğerlerinden daha fazla kahve istemesinin genetik bir nedenden kaynaklanabileceği iddia ediliyor. Bu genetik neden bazı insanların PDSS2 geninde varyasyon olması ya da olmaması. Bunun sonucunda varyasyona sahip olanların olmayan bireylerden daha az kahve içtikleri belirtiliyor.

PDSS2 varyasyonu olan bireylerin daha az kahve istemesinin sebebi vücutlarının kafeini parçalama yeteneklerinin düşük olması. Bilim insanlarına göre; tüketilen kafein parçalanmakta yavaş olunmasından dolayı, vücutta daha uzun süre duruyor ve bu da tekrar kafein isteme süresini uzatıyor.

İLK OLARAK 1200 KİŞİ İNCELENDİ

İlk olarak İtalya’nın yedi kasabasında yapılan bir çalışmada 1200’den fazla insanın günlük kahve tüketimleri incelenmiş ve sonuçta PDSS2 varyasyonu olmayan bireylerin olanlardan bir gün içinde ortalama bir fincan daha fazla kahve içtikleri bulunmuştu. Araştırma grubu, aynı çalışmayı Hollanda’daki 1731 insan ile gerçekleştirdi ve iki araştırmanın sonuçları neredeyse aynıydı.

Çalışmanın baş yazarlarından Dr. Nicola Pirastu, bir basın açıklamasında, çalışmanın sonuçlarının kahve isteğinin genlerde kodlu olabileceği düşüncesini desteklediğini ancak bulguları doğrulamak ve PDSS2 geni ile kahve isteği arasındaki biyolojik bağlantıyı netleştirmek için daha geniş çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.