BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.402,13
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Egemen Bağış işadamlarını dinledi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Beşiktaş'ta işadamlarıyla bir araya geldi, destek istedi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 12 Eylülde bir partinin ya da bir adayın oylanmayacağını belirterek, ''12 Eylülde oylayacağımız maddelerin içeriğine baktığımız zaman Türkiye, haklarının ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasını isteyip istemediğine karar verecek'' dedi.

Bağış, Etiler'deki Erdem Holding'de, Beşiktaşlı bazı üst düzey iş adamlarıyla istişare toplantısında bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Bağış, Türkiye'de ne zaman istikrarlı bir hükümet varsa iş dünyasının da kalkındığını, ne zaman koalisyon, yasakçı, darbe dönemleri olmuşsa, Türkiye'nin fakirleştiğini söyledi.

''Ancak insan haklarına, demokrasiye yatırım yapan halklar, teşebbüs hürriyetlerini daha çok kullanarak, daha büyük refaha kavuşmuşlardır'' diyen Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de ortalama kişi başına düşen gelir, 8 yıl gibi kısa bir süre içinde 3 bin dolardan 11 bin dolara, aile başına düşen gelir 9 bin 500 dolardan 47 bin 500 dolara çıktı. Bizim bugün üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği'ne (AB) üye birçok ülkede aileler çok zayıfladı. Çek Cumhuriyeti'ndeki ortalama aile, 1.8 kişi. Bizde, bir aile ortalaması, 4.7 kişi. Bu da bizi güçlü kılıyor, birbirimizin derdine derman olmamızı sağlıyor, ortak bütçeyle çok daha büyük projeleri gerçekleştirmemizi sağlıyor. Aynı yaklaşımla Türkiye'deki değerlerimize sahip çıkarak güçlendiğimizi görüyoruz.''

''DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ YÜKSEKOVA NERESİ, HAVAALANI NERESİ? AMA ARTIK DEĞİŞİYOR''

Egemen Bağış, geçen hafta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, Şırnak ve Hakkari'de havaalanı inşaatlarının temelini attığını hatırlatarak, ''Şimdi düşünebiliyor musunuz Yüksekova neresi, havaalanı neresi? Ama artık değişiyor. Eğer insanımızı kucaklamak, o insanımız, çocuğunu dağa göndermesin istiyorsak, terör belası son bulsun istiyorsak, o insanımızın derdiyle dertlenmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

''DEVLETİN YÜCESİ OLMAZ. YÜCE OLAN BİREYDİR, VATANDAŞTIR''

Yapılan işlerin, kendilerini sınırlayan anayasayla, yargı kararlarıyla, özelleştirme kararlarını, Meclisin aldığı kararları bile iptal edilmesini sağlayan bir zihniyetle sürekli kısıtlandığını ifade eden Bağış, şimdi bu sürecin önünü açacaklarını söyledi. 

Bağış, Anayasa'da ''yüce devlet'' yazdığına da işaret ederek, ''Yıllarca bu ülkede 'yüce devlet' dediler. Devletin yücesi olmaz. Yüce olan bireydir, vatandaştır. Sağcı da solcu da olsa, Alevi de Sünni de Ermeni de Musevi de Müslüman da Hristiyan da asker de sivil de kadın da erkek de genç de yaşlı da olsa vatandaşın kendisidir yüce olan. Bizim bireyin özgürlüğünü artırmamız lazım. Benim vatandaşım neden kendi ülkesindeki kamu denetçiliğine başvuramasın? Devletiyle bir sorunu olduğunda neden kendi ülkesinin Anayasa Mahkemesine başvuramasın? Benim vatandaşım çareyi neden Strazburg'da görsün?'' diye konuştu.

12 Eylülde Anayasa paketinin içeriğine bakan herkesin gönül rahatlığıyla ''evet'' oyu vereceğine inandığını ifade eden Bağış, ''hayır'' diyenlerin, ''hayır'' kampanyası yürütenlerin içerikle ilgili bir tek şikayetinin olmadığını vurguladı.