BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  POLİTİKA

Efkan Ala söyledi CHP'li Gök çıldırdı Meclis karıştı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, CHP liderinin içinde olduğu Gezi olayları nedeniyle PKK'nın Türkiye'den çekilmeyi durdurduğunu söyledi, CHP'li Levent Gök tepki gösterdi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "(PKK'lıların geri çekilmesi) Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Gezi olayları başladı, çekilme durdu. Gezi olayları durdurdu" dedi.

Ala'ya itiraz eden Gök'ün sert konuşmasına AK Parti milletvekilleri ise tepki gösterdi. Milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürürken, Başkanvekili Bahçekapılı birleşime 10 dakika ara verdi.

Ala, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ala, geçici köy korucularına aylık bin 104 liranın ödendiğini, kendilerinin bunu asgari ücret seviyesine çıkaracaklarını söyledi. Ala, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelen muhtarların kendi masraflarını kendilerinin karşıladığını ve valilikler tarafından belirlendiğini kaydetti.

Türkiye'de 35 yıldır terörle mücadele edildiğini ve 90'lı yıllarda çok alanlı eş zamanlı mücadele edilmesinden söz edildiğini hatırlatan Ala, "Biz 2002'den beri bu hükümet ve AK Parti, çok alanlı eş zamanlı olarak mücadele ediyor. Bugüne kadar yaptığımız her işin arkasındayız, altına imza atıyoruz. Bir projenin eksiği olur, eleştirirsiniz tamamlanır. O projenin yanlış olduğunu göstermez. Eleştirenlerin projesi varsa onu söylerler. Bizim projelerimizi neden bu kadar eleştiriyorsunuz anlamıyorum. Biz o projeleri millete deklare ediyoruz, yapıyor ve bunu da çıkıp meydanlarda gümbür gümbür söylüyor, oyu da alıp geliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



"Bizim iki tane şeyimiz vardır. Kiminle ne görüşüyor olursak olalım" diyen Ala şöyle devam etti:

"Teröristler silahı bırakacak, üzerine betonu gömecek. Türkiye de çözümünü üretecek, demokrasimiz, kalkınmamız gelişecek. Bu konuda hiç tereddüt yok. 8 Mayıs 2013 geri çekilme başladı mı? Başladı. Ne zaman durdu? Gezi olayları başladığında durdu. Bana diyorsunuz ki söylemeyin. Gezi olaylarının göbeğinde kim vardı? Sizin genel başkanınız, 'Ben Taksim'e çıkacağım' dedi. Çıktı da. Gezi olaylarından sonra durdu."

GEZİ TARTIŞMASI

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Bakan Ala'ya tepki göstererek,  "Kabul etmiyoruz bunu" diye bağırdı.

Bakan Ala ise "Söylediğim çok açık. Bu bir realite, bu bir tahmin değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Gezi olayları başladı, çekilme durdu. Gezi olayları durdurdu.  Bunu yeni duyuyorsanız size yazıklar olsun. Ben bunu televizyonlarda da söyledim. Bu böyledir" yanıtını verdi.  



Tartışmalar üzerine TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2002 yılında 869 olan yoğun bakım yatağının bugün 12 bin 484 olduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Muğla'da toplam 16 kazı çalışmasının gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Ünal, sanat kurumlarında iki tür sanatçı istihdamı olduğunu belirterek, "Birincisi 657'ye göre sanatçı memurlar bir de geçici süreli sözleşmeli istihdam. Özellikle tiyatrolarda kadrolu ve mezun sanatçı dediğimiz yevmiye ile çalışan sanatçılar var. Burada herhangi bir hak kaybı söz konusu değil" dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığında oturan kişinin az önce sözlü sorulara verdiği cevapta olayları Türkiye'de nasıl yorumladığını ve hangi sonuçları çıkardığını dehşetle gördük. Çözüm Süreci'nde PKK çekilmek üzereyken meğer Gezi olayları varmış. Başında da genel başkanımız bulunuyormuş. İçişleri Bakanı bu sözlerinizi düzelteceksiniz. Cumhuriyet Halk Partisi'ne bu sözleri söylemek sizin haddiniz değildir. Bu kafa ile İçişleri Bakanlığı yapmaya devam ederseniz Türkiye'nin kafasını her zaman duvarlara toslatırsınız."

Gök'ün konuşmasına AK Parti milletvekilleri ise tepki gösterdi. Milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürürken, Başkanvekili Bahçekapılı birleşime 10 dakika ara verdi.

Milletvekilleri arada da tartışmaya devam etti.

Aranın ardından İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri yapılan oylamayla kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.