BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eczacılar listeden muzdarip

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, ilaç listesini degişmesine karşı.

Abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde ilaç geri ödemeleriyle ilgili listelerin sık sık değiştirilmesinin hem eczacılarda hem de vatandaşlarda büyük sıkıntı yarattığını savundu.

Saydan, TEİS Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Maliye Bakanlığının 4 Temmuz'da yayınladığı ve 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren listeyle geri ödeme kapsamından çıkardığı obezite ilaçlarıyla bazı vitamin şuruplarını ve üst solunum yolları dekonjestanlarını bugünden geçerli olmak üzere geri ödeme kapsamına aldığını anımsattı.

Bakanlığın Roche davasında adı geçen ''Neupogen'' adlı ilaçla diğer bazı ilaçları da geri ödeme kapsamından çıkardığını belirten Saydan, kış gelmeden öksürük şuruplarının tekrar listeye alınmasını istedi. Bu listelerin sık sık değiştirilmesinin hem eczacılarda hem de vatandaşlarda büyük sıkıntı yarattığını ifade eden Saydan, ''Temennimiz bu gibi hayati konularda karar alınırken eczacı ve doktorların fikrine başvurulmasıdır'' dedi.

PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ SIKINTILAR

İlaç ödemeleriyle ilgili SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kapsayan 4 büyük provizyon sistemi kullanıldığını anımsatan Saydan, bu sistemlerde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını anlattı. Saydan, ''Eczacılar sabırla sistemin tek bir provizyon sistemine geçtiği ve hastasını bekletmeden ilaç vereceği günleri beklemektedirler'' dedi. Şu anda bütün provizyon sistemlerinde reçete-rapor ilişkilenledirilmesinin yapıldığını belirten Saydan, ''Ama SSK yeni bir istekle ilaç-rapor ilişkisi istemektedir. Bu istek hem sistemde ayrıcalık yaratacak hem de reçetenin sisteme girilmesi zaman alacak ve uygulamanın başlama süresi gecikecektir'' diye konuştu.

FATURA ÖDEMELERİ

Sosyal güvenlik kurumlarından eczacılara yapılacak fatura ödemelerinde gecikmeler yaşandığını anlatan Saydan, ''Konsolide bütçeye tabi kurumların ödenekleri bittiği ve ödenek talep etmedikleri için eczacıların alacakları saymanlıklarda 323 nolu hesaplarda beklemektedir'' dedi.

İLAÇ İNDİRİMLERİNDEN DOĞAN FARKLAR

2 yıldır ilaç indirimlerinden doğan farkların ödenmemesinden dolayı eczacıların ekonomik kaybının devam ettiğini iddia eden Saydan, bu indirimler dolayısıyla doğan zararın eczacılara ödenmesini istedi. Saydan, kolesterol düşürücü olduğu iddia edilen yoğurtlarla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığına yaptıkları başvuruya verilen yanıtta, ''başvurunun haklı ve yerinde olduğu''nun ifade edildiğini bildirdi.

NEUPOGEN ADLI İLACIN LİSTE DIŞINDA BIRAKILMASI

Kemoterapi gören hastalarda kullanılan ''Neupogen'' isimli ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Saydan, Sağlık Bakanlığının bu ilacın eşdeğeri olduğu ve piyasaya verileceği açıklamasında bulunduğunu kaydetti. Bakanlığın hastaları mağdur etmeyeceğini umduklarını ifade eden Saydan, ''Bunlar çok özel konular. Gelin bunu Bakanlığa bırakalım'' dedi.

TEİS Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bilgen de bu ilacın kanser hastalarının tedavisinde kullanılmadığını, kemoterapi nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için destek tedavide kullanıldığını söyledi. Bilgen, ''Benzer başka ilaçlar da kullanılabildiği için Neupogenin liste dışı bırakılmasıyla mağduriyete yol açılması söz konusu olamaz. Hiç bir hasta bu ilacı kullanmadığı için ölmez'' diye konuştu. Saydan, bir başka soru üzerine, fiyatı son derece düşük olan öksürük şuruplarının geri ödeme kapsamı dışında bırakılması nedeniyle, hekimlerin listede yer alan daha yüksek fiyatlı ve aynı amaçla kullanılan ilaçları reçete ettiğini belirterek, bunun maliyetin artmasına neden olduğunu kaydetti.

''BİLİM KOMİSYONUNUN KARARIYLA ALINDI''

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, ''Neupogen'' adlı ilacın bedelinin sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılanmayacak olmasının, ''Beşeri Tıbbi Ürün Ruhsatlandırma Ana Komisyonunun bilimsel kararları doğrultusunda, hiçbir ekonomik kaygı güdülmeden uygulamaya konulduğunu'' açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu komisyonun kararında ''Neupogen'' adlı ürünün kullanıldığı tüm klinik endikasyonlarda ülkemizde mevcut bulunan diğer preparat Neupogen'in yerine kullanılabilir, aynı hastalıklarda aynı tedaviyi tam olarak sağlar ve bilimsel yönden bir sorun çıkmaz'' ifadelerinin yer aldığına dikkat çekilmişti.