BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.413,11
HABER /  SAĞLIK

Düşünce gücüyle yaptığına çok şaşıracaksınız

ABD'de Ohio State Üniversitesi'ndeki bilim insanları dünya tıp tarihine geçecek bir buluşa imza attı.

Abone ol

ABD'de Ohio State Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bir felçli hastanın beynine çip yerleştirerek düşünce gücüyle kolunu oynatmasını sağladı. 

Boynundan aşağısı felçli olan Amerikalı Ian Burkhart dünyada düşünce gücüyle kolunu oynatabilen ilk felç hastası oldu.

 Her şey 2010 yılında başladı. Kuzey Koralina sahilinde sığ suya dalan Ian Burkhart omurgasını kırdı. Hastanenin aciline kaldırılan Bukhart'ın boynundan aşağısının felç olduğu açıklandı. Dört yıldır boynundan aşağısını kımıldatamayan Bukhart'ın (23) imdadına Ohio State Üniversitesi Nöroşiruji Departmanı doktorları yetişti. Doktorlar belli testlerden geçen Bukhart'ın beynine düşüncelerini okuması için minik bir işlemci yerleştirdi.

"BİYONİK ÇAĞIN PARÇASIYIM"

Yıllar sonra kolunu oynatabilmenin mutluluğunu yaşayan Ian Burkhart, "Doktorlar biyonik yüzyılın bir parçası olduğumu söyledi. Kolumu oynatabilmek inanılmaz bir duygu. Kendi başıma dişimi fırçalamak gibi işleri yapabiliyor olmam beni çok mutlu edecek"dedi.

NÖRO KÖPRÜSÜ KURDUK

Operasyonun direktörü Chad Bouton dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek:"Yaptığımız iş aynen kalp bypass ameliyatı gibi. Tek fark biz bu ameliyatla kan yerine elektrik sinyalleri geçiriyoruz. Beyinden gelen nöro sinyalleri alıp, ameliyatlı bölgeden geçirip kaslara ulaşmasını sağlıyoruz."

Uzmanlar bu ameliyatın dünyadaki milyonlarca felçli kişiye bir umut olacağını belirtti.