BIST 9.713
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.429,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyaya gelen ilk hayvanların sırrı sonunda çözüldü

AVUSTRALYA National Üniversitesi'nden bilim insanları dünya'daki ilk hayvanların nasıl ortaya çıktığına dair gizemi çözdü. Araştırmanın sonucuna göre her şey 650 yıl önceki kayaçlardan başlıyor.

Abone ol

AVUSTRALYA National Üniversitesi'nden bilim insanları dünya'daki ilk hayvanların nasıl ortaya çıktığına dair gizemi çözdü. Araştırmanın sonucuna göre her şey 650 yıl önceki kayaçlardan başlıyor.

Araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Jochen Brocks, bu gizemli sorunun cevabının, Avustralya'nın merkezindeki eski tortul kayaçlarda yattığını söyledi.

ANU Yer Bilimleri Araştırma Okulu'ndan Brocks, süreci şöyle anlattı:

"Biz bu kayaları toz haline getirdik ve eski organizmaların moleküllerini ayıklayıp çıkardık. Bu moleküller, her şeyin 650 milyon yıl önce ilginç bir hal almaya başladığını gösterdi. Bu, ekosistemin değişimiydi, alglerin yükselişiydi."

Brocks, alglerin yükselişinin, Dünya tarihinin en derin ekolojik değişimini tetiklediğini, aksi takdirde insanların ve hayvanların var olamayacağını vurguladı.

BAKTERİLERDEN YAŞABİLİR BİR DÜNYAYA

Brocks sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya 50 milyon yıl önce donmuş haldeydi. (Snowball Earth-Kartopu Dünya) Dev buzullar, tüm sıradağları toza çevirdi ve bunlardan besin maddeleri çıktı. Aşırı küresel ısınma sonucu karların erimesiyle, nehirler aracılığıyla besin okyanuslara taşındı." 

Brocks'un anlatımına göre okyanustaki yüksek seviyedeki besin ve küresel sıcaklığın yaşanabilir serinliğe erişmesi, alglerin hızla yayılması için ‘mükemmel ortamı' yarattı.

Böylece bakterilerin hüküm sürdüğü okyanuslar, daha kompleks bir hayatın yaşamasına olanak sağlayan bir dünyaya dönüştü.

Brocks şu ifadeleri kullandı:

"Besin zincirinin en altındaki bu büyük ve besleyici organizmalar, karmaşık bir ekosistemin evrimi için gerekli enerjiyi sağladı. Bu ekosistemler, insanlar da dahil büyük ve karmaşık hayvanların Dünya'da büyümesini sağladı."

ÇIĞIR AÇAN BİR KEŞİF OLDU

Söz konusu araştırma Nature dergisinde yayınlanırken, bulgular bu hafta Fransa'nın başkenti Paris'teki Goldschmidt Konferansı'nda sunulacak.

Araştırmacılardan Dr. Amber Jarett, orta Avustralya'daki eski tortul kayaçların, Dünya'nın ‘Kartopu Dünya' döneminden sonraki süreciyle doğrudan bağlantılı olduğunu keşfetti.

Jarett, "Bu kayaların içinde fosil moleküllerin sinyallerini keşfettik. Ve Kartopu Dünya'nın, büyük ve karmaşık bir yaşamın evrimiyle doğrudan ilgili olduğuna dair çığır açan bir keşif yaptığımızı anında anladık.