BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyanın en eski peyniri bulundu

Çin'de bulunan en eski mumyalardan biri olan ve 'Xiaohe'nin Güzelliği' olarak bilinen mumyanın üzerinde peynir izlerine rastlandı. Yaklaşık 4 bin yıllık mumyadaki keşfin en eski peyniri ortaya çıkardığı belirtildi.

Abone ol

Çin'in Taklamakan Çölü'nde bulunan ve M.Ö 1615 yılına uzanan mumyalar yeni bir keşfe de kaynaklık etti. Barındırdığı özelliklerle Sincan bölgesinde yaşamış ilk insanlar hakkında önemli soru işaretleri doğuran 'Xiaohe'nin Güzelliği' adlı mumyanın üzerinde peynir bulundu.

Çinlilerin Sincan'a gelmesinden çok daha önce bu bölgede yaşayan ve yüz hatlarıyla Kafkasları anımsatan 'Xiaohe'nin Güzelliği', en eski peynirin keşfiyle birlikte yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Araştırmacılar, ölümden sonraki hayatta yemeleri inancıyla mumyaların peynirle gömülmüş olabileceğini ifade ediyor. Son derece kurak bir iklime sahip olan ve sıcak kumlarla örtülü Taklamakan Çölü'nün, mumyaların yanı sıra peynirlerin korunmasında da önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Xiaohe'nin Güzelliği adlı mumyanın bulunduğu mezarlık, 1943 yılında İsveçli arkeolog Folke Bergman tarafından gün ışığına çıkarıldı. Mezarlıktaki en son kazılar 2002 ve 2004 yıllarında İngiltere'nin Antik Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

başliksiz-1.20140310114456.jpg

Kefir’in binlerce yıllık sırrı

Almanya'nın Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetik Enstitüsü araştırmacıları, aralarında Xiaohe'nin Güzelliği'nin de yer aldığı toplam 10 mezar ve mumyadan 13 organik madde örneği aldı.

Dresden kentindeki laboratuvarda gerçekleştirilen protein analizleri, kefir fermentasyonuyla üretilen peynire ait organik materyalleri ortaya çıkardı.

USA Today'e açıklama yapan araştırma ekibinden Andrey Şevşenko, geviş getiren hayvanlardan elde edilen ve kaymağı alınan sütün, bakterilerle bir araya getirilerek kefir peyniri elde edildiğini ifade etti. Şevşenko, "Sadece en eski peyniri bulmakla kalmadık, üretilmesini sağlayan teknolojiyi de ortaya çıkardık" dedi.

başliksiz-2.20140310115140.jpg

Çin Bilim Akademileri Üniversitesi'nden Yimin Yang ise Discovery News'e yaptığı açıklamada, "Bilinen en eski süt ürününün, modern günümüzde değişmeyen bir yöntemle yapıldığını gördük. Kefir fermentasyonunun gizemli geçmişi böylece M.Ö 2000 yılına kadar uzanıyor" ifadesini kullandı.