BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin elindeki kritik Gülen mektubunda ne var?

ABD'nin elinde Fethullah Gülen ile hükümetin gönderdiği bir mektup var. O mektup olduğu müddetçe de Gülen iade edilmez deniliyor.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Erdoğan geçtiğimiz hafta A Haber canlı yayınında bizzat Obama'dan, Gülen'in iadesini istediğini açıklamıştı.

Ancak diplomatik kaynaklar böyle bir iadenin asla söz konusu olamayacağını söylüyorlar. Sebebi de hükümetin yazdığı ve ABD'nin elinde bulunan özel bir mektup. Mektup Gülen ile ilgili. Bizzat Abdullah Gül ABD hükümetine iletilmesini istemiş.

Mektubu ileten de Türkiye'nin 2001-2005 yılları arasında Washington Büyükelçiliğini yapan Faruk Loğoğlu...

Cumhuriyet si köşe yazarı Utku Çakırözer'e o mektubun içeği ve nasıl ABD'ye teslim edildiğine dair açıklama yapan Loğoğlu, günün bombasını patlattı.

İşte Loğoğlu'nun anlattığı mektup;

ABD GÜLEN'İ İADE ETMEZ O BELGEYİ KOYAR

-“Hükümet Gülen hakkında öyle kırmızı bülten filan çıkaramaz. Çıkarsa dahi, Amerikan yönetimi onu iade etmez. Çünkü elinde bazı belgeler var. O belgeleri, iadeyi isteyen Türk makamlarının önüne koyuverir!”

6-7 SAYFALIK GÜLEN MEKTUBU

-“Sanırım 2004 yılıydı. Ben Washington’da büyükelçiyim. Ankara’dan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yazı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’na yazılmıştı. Konsolosluk İşleri Genel Müdürü imzalı. Ekinde de 6 ya da 7 sayfalık bir mektup vardı. Fethullah Gülen ile ilgili. Bu mektubu Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na resmi kanaldan iletmem isteniyordu. Bakanlıkta yazıyı gönderen birime ‘ABD yönetiminden bize bu yönde bir talep gelmemişken, niçin bu yazının verilmesi gerektiğini bana bildirin’ diye sordum. Birkaç ay boyunca yanıt verilmedi.”

GÜL ÖZEL OLARAK RİCA ETTİ

Ancak Erdoğan hükümetinin, mektubun Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na iletilmesi konusundaki ısrarı sona ermemiş. Birkaç ay sonra Başbakan Erdoğan ile birlikte Washington’a giden Dışişleri Bakanı Abudllah Gül aynı talebi bu kez sözlü olarak yinelemiş. Loğoğlu o görüşmenin ve daha sonra ABD yönetimi ile yapılan görüşmenin ayrıntılarını şöyle anlattı:

-“Abdullah Gül gayet nazik bir şekilde, ‘Size bir şey göndermiştik. Eğer sakıncası yoksa onu Amerikan Dışişleri’ne verebilir misiniz’ dedi. Ben de bunun üzerine özel bir randevu almadan, başka bir vesile ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na gittiğimde, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Marc Grossman’a bu yazıyı ilettim. İletirken de ‘Dışişleri Bakanımız bu yazıyı size vermemi istedi’ diyerek ilettim. Yani resmi kanaldan bir iletim olmadı. Gayri resmi biçimde ben verdim.”

O MEKTUP GÜLEN İÇİN YAZILMIŞTI

-“Gülen’in daimi ikamet için‘Greencard’ başvurusu vardı. O başvuruyu güçlendirmek ve kartın alınmasını kolaylaştırmak için yazılmıştı. Sonra Amerikalılar neye göre karar verdi, o mektubun bir yararı oldu mu olmadı mı bilemiyorum.”

MEKTUBUN İÇERİĞİ NEYDİ?

-“Bir sayfalık bir üstyazı. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısı. Altında da 6-7 sayfalık bir ek. Gülen’in avukatlarının kaleme aldığı bir yazı. Fethullah Gülen hakkında genel ve hukuki bilgi veriyor. Türkiye’de hakkındaki davalardan beraat ettiğini belirtiyor.

“Hatırlayabildiğim kadarıyla onu ‘iyi bir din adamı’, ‘hayatını eğitime adayan bir insan’ ve ‘muteber’ bir kişilik olarak tanıtıyorlardı. ‘Filantropist (topluma hizmet eden)’ yanını da özellikle vurguluyorlardı.”