BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,85
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Dünyanın en büyük omleti Ankara'da

YUM-BİR, dünyanın en ağır omletiyle Guinness’in Rekorlar Kitabı’na girmeyi hedefliyor.

Abone ol

Uluslararası Yumurta Komisyonu (IEC), 1996 Viyana toplantısında, yumurtanın besleyici değerine dikkati çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek için, her yıl ekim ayının ikinci cuma gününü, “Dünya Yumurta Günü” olarak kutlamaya karar verdi.

O tarihten bugüne kadar “Dünya Yumurta Günü”, yumurtanın besleyici değerini vurgulamak için her yıl 65 ülkede kutlanıyor. Yumurta Günü, Türkiye'de ise ilk kez 12 Ekim 2008'de Yumurta üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) tarafından Ankara'da kutlandı. Bu yıl yine YUM-BİR öncülüğünde üçüncüsü kutlanacak olan ‘Dünya Yumurta Günü’, 8 Ekim 2010 tarihinde Ankara’ da Cepa Alışveriş merkezinde yapılacak bir organizasyonla kutlanacak.

Ağırlığı en az 6 ton olacak şekilde planlanan omlet yaklaşık 100 bin yumurta ile yapılacak. ‘Dünya Yumurta Günü’ özel platformlarda çeşitli etkinlikler ve yarışmalar ile de kutlanacak.

"İhtiyaç sahiplerine dağıtılacak"

YUM-BİR Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur, yapılacak omletin ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını belirterek, “Kutlamada asıl yola çıkış sebebimiz yumurtanın besleyiciliğini, protein kalitesini tüketicilere duyurmak. Daha önce kapalı salonlarda kutluyorduk, bu yıl halkın katılımını sağlamak için etkinlik düzenledik. 100 bin yumurta kırarak dünyanın en büyük omletini yapacağız. Dünyanın şimdiki rekoru 3 bin 625 kilo, biz 6 ton olacak şekilde omlet yapacağız. Yapılan omlet katılımcılara ikram edilecek, yetiştirme yurtları ve yaşlılar yurtları gibi toplu tüketim yerlerine dağıtacağız. Gıda güvenliği tedbirlerini gıda mühendisleri ile alıyoruz, herhangi bir sorun olmayacak” dedi.

Sungur, etkinliklerde çevre kirliğinin olmayacağını ifade ederek yumurtanın besin değerlerini şöyle açıkladı:

“Yumurtalar etkinliğin olduğu yerde kırılmayacak. 100 bin yumurta likit olarak Tarım Bakanlığı’ndan izinli özel soğutucu tanklarla oraya gelecek. Sadece açılışta sembolik olarak az bir yumurta kırılacak. Yumurta anne sütünden sonra en değerli besin. A,D,E vitaminleri, minareleri bulundurmasının yanında önemli bir referans proteinidir. Yumurtadan alınan proteinin tamamı vücutta kullanılabilir.”