BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en büyük Auto-Let Galerisi

Otomobil tutkunlarının mutlaka görmesi gereken yer. Dünyanın en büyük otomobil dağıtım merkezi olan Autostadt, Almanya’nın Wolfsburg kentinde faaliyet gösteriyor.

Abone ol

5 yıl önce açılan merkezi günde ortalama 6 bin yılda ise 2 milyondan fazla insan ziyaret ediyor. Bu otomobil kentinde Volkswagen grubuna ait tüm araçları yani VW Fox’tan Lamborghini Diablo’ya, Audi A3’ten Bentley’e, Seat Leon’dan Skoda Super B’ye kadar elliye yakın farklı modeli bir arada görmek mümkün. Otomobilleri görüp birini almaya karar verenler için ‘outlet’ mantığı uygulanıyor. Yani, burada alacağınız otomobil bayiye göre bin Euro kadar daha ucuz oluyor. Üstelik size aracı teslim ederken ‘küçük’ sürprizler de yapılıyor!

Autostadt bildiğimiz büyük galeri ya da otomobil satış merkezlerinden çok farklı. Öncelikle kurulduğu alan çok geniş; 250 bin metrekare. Otomobil alsın ya da almasın ziyaretçilerin bölgeyi gezebilmek için 14 Euro (23 YTL) ödemesi gerekiyor. Bugüne kadar sadece bilet parasından elde edilen gelir 100 milyon Euro’yu geçmiş. Estetik ve görselliğe büyük önem veriliyor. Markaların sergilendiği kapalı mekanları gezen ziyaretçilere arabaların tarihini ve özelliklerini anlatan bilgilerin yanı sıra görsel showlar da izlettiriliyor. Tekerleğin icat edildiği tarihe kadar gitmese de; ilk üretilen otomobilden günümüzün son modeline kadar bütün markalara ait otomobillerin sergilendiği müzede otomobilin EuroDisney’i olarak adlandırılan bölge yer alıyor.

Müzede her türden antik otomobili orijinal halleriyle görmek mümkün. Bu özelliği de antika meraklılarının yolunun buraya düşmesine neden oluyor. Tabii yeni üretimlerin ilk kez burada vitrine çıktığını unutmamak gerek. Mesela bunlardan biri Volkswagen tarafından üretilen “California” adlı minibüs. Aslında pratik yaşam aracı demek daha doğru olur. Çünkü minik bir evde arayacağınız her şey bu minibüste bulunuyor. Mutfak, yemek masası, oturma koltuğu ve yatak, estetik değerler dikkate alınarak dizayn edilmiş. Bir otele gidip yatmak yerine gezerek tatil yapmayı düşünenler için ideal bir konsept sunuyor California. Hem yolculuk yapıyorsunuz hem de kendi ellerinizle demlediğiniz çayı yudumlayabiliyorsunuz...

Bugüne kadar 10 milyon kişinin ziyaret ettiği Autostadt’tan yılda 115 bin kişi otomobil ya da ticari araç satın alıyor. Şirketin 400 milyon Euro yatırımla kurduğu otomobil kentine gelen ziyaretçilerin yüzde 15’i otomobil satın alıyor. Volkswagen şirketinin yaptığı araştırmaya göre ziyaretçilerin üçte biri daha önce hiç VW marka bir araç kullanmayanlardan oluşuyor. Bir ziyaretçinin günde 4 ile 6 saat zaman harcadığı Autostadt’da her gün 500’den fazla otomobil sirkülasyonu gerçekleşiyor. Sadece otomobil satılmıyor alanda. Şehir dışından ya da yurtdışından gelenlerin konaklaması için The Ritz-Carlton Oteli hizmet veriyor. Almanya’da sadece iki Ritz-Carlton Oteli’nin hizmet verdiğini hatırlatırsak bu bölgeye verilen önem bir kez daha ortaya çıkıyor. Geniş alana yayılmış otomobilleri ziyaret edenlerin saatlerce orada kaldıkları düşünüldüğü için restaurant, kafeterya hizmetlerinin yanı sıra alışveriş mağazaları da yapılmış. Autostadt, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle Alman turizm sektörüne de büyük destek oluyor. Ziyaretçilerin yarıdan fazlasını Almanya dışından gelen insanlar oluşturuyor. Autostadt, Almanya’ya gelen yabancı turistlerin görmek için tercih ettiği mekanların başında geliyor. (Osman İridağ)

Haber: Memduh Taşlıcalı
Kaynak: www.zaman.com.tr