BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,89
ALTIN 2.442,66
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Dünyanın başı dertte

Türkiye’de bu yıl meydana gelen okullarda şiddet olayları ile sadece bizim değil Dünyanın başı dette

Abone ol
Okulda şiddet sadece Türkiye'nin derdi değil. Yeni Zelanda'dan İsrail'e, Amerika'dan Fransa'ya tüm dünya okuldaki şiddetle başa çıkabilmek için yoğun mücadele veriyor.


Türkiye’de bu yıl meydana gelen okullarda şiddet olgusunun sadece bizim değil, dünyanın değişik ülkelerinde de büyük problem olduğu ortaya çıktı. Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğiínden Uzman Psikolog Ceyda Eke’nin değişik araştırmalardan derlediği bilgilere göre, Yeni Zelanda’dan, İsrail’e, ABD’den, Fransa’ya kadar birçok ülkenin okullarda şiddetle mücadele etmek için araştırmalar yaptıkları ve çözüm yolları aradıkları belirlendi.

ÖĞRENCİLER SİLAHLANDI

Yeni Zelanda’da 652 lise öğrencisi ile yapılan bir çalışmada, son 30 gün içerisinde silah taşıma oranları araştırıldı. Öğrencilerin yüzde 19'u son 30 gün içerisinde silah taşıdıkları belirtildi. Son bir yıl içinde kavgaya katılmış olmak ve güvensiz hissettiği için okuldan kaçmak ile son bir ay içinde silah taşıma arasında güçlü bir ilişki ortaya konulmuş. Çözüm olarak, çocuklara silah ve şiddetin sebep olacağı tehlikelerin anlatıldığı programlar sunuldu.

İsrail’de silah taşıma üzerine 10 bin 904 lise öğrencisi üzerinde yapılan bir başka araştırma ise, okullardaki şiddet eğiliminin Türkiye’dekinden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.

SİLAH GÖTÜRÜYORLAR

ABD'nin California Eyaleti'nde, okullarda yaşanan şiddet üzerine liseye devam eden 504 öğrenciyle, okulda silah taşıma ile ilgili bir çalışma yapıldı. Katılımcıların yüzde 25’inin okula silah götürdükleri, ëkendini korumaí gerekçesinin de okula silah götürenlerin en sık başvurulan sebep olduğu belirlendi. ABD’de okula silah götürmedeki diğer etmenler ise, erkek olmak, çetelere girmek, okulda silah taşıyan arkadaşlarla karşılaşmak ve mağdur olmaya yatkınlık olarak sıralandığı görüldü.

YARISI OLAYLARA KARIŞMIŞ

Fransa’da gettolarda yaşayanların metropol şehirlerinde şiddete başvurması üzerine, gettolardaki okullarda bir araştırma yapıldı. Getto okullarında şiddete karışan öğrencilerin oranı yüzde 42’yi bulurken, okulda son bir yıl içinde şiddet olaylarına karışan öğrencilerin yüzde 32ísinin aynı zamanda sokakta silah taşıdığı tespit edildi. Silah taşıma sebepleri arasında, eziklik, çeteleşme ve kendini koruma yer aldı.

A. Necdet TUNAÇ /BUGÜN