BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  GÜNCEL

Dünyada ‘Gezi’ye destek’ eylemleri

12 gün önce başlayan Gezi Parkı eylemleri tüm Türkiye’de devam ederken bugün ve yarın farklı ülkelerde de dayanışma gösterileri düzenlenecek.

Abone ol

Türkiye’deki Gezi Parkı protestoları 12. gününe girerken dünyada da bugün ve yarın bazı ülkelerde gösterilere destek için eylemler düzenleniyor.

Gösterilen önemli bir bölümü Avrupa ve ABD’de yapılacak, ancak gösteri planlanan yerler arasında bazı Afrika, Güney Amerika ve Asya ülkeleri de var.

Dünya çapında dayanışma gösterileri düzenleyenler etkinlik duyurularını 15 ayrı dilde sayfası bulunan internet sitesi http://geziglobal.tk adresinden yapıyorlar.

Eylemlerin örgütlenmesi ve duyurusunda Occupy (İşgal Et) hareketlerinin eylemcilerinin destekte bulunduğu görülüyor.

Londra'da gösterilerin merkezi yine Trafalgar meydanı olacak.

Türkiye'de de farklı kentlerde eylemler devam edecek.

Haftasonu olması nedeniyle birçok kentte eylemler sadece geç saatlerde yapılmayacak, öğlen saatlerinden itibaren gösteriler başlamış durumda.

New York Times'tan Erdoğan'a yanıt

Bu arada New York Times’ta protestolarla ilgili dün yayınlanan tam sayfalık ilana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği tepkiye gazete yönetiminden yanıt geldi.

Hürriyet’te yayınlanan habere göre New York Times’ın Kurumsal İlişkiler Direktör Yardımcısı Eileen M. Murphy konuyla ilgili Hürriyet’e bir açıklama gönderdi.

Haberde açıklamada şu ifadelere yer verildiği belirtiliyor: ''Gazetemizin ilan ve editoryal bölümleri operasyonel anlamda birbirinden tamamen ayrıdır. NYT pek çok konudaki görüşlerini aktarmak isteyen sivil toplum örgütlerinin ilanlarını kabul etmektedir. Biz bu tür ilanları yayınlarız, çünkü ABD Anayasası’ndaki haber verme ve görüş bildirme hakkı kadar halkın düşüncelerini duyurma hakkına inanmaktayız.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu ilana değinerek, ''Yabancı medyadan Türkiye’de yaşananları ideolojik yaklaşımlarla ele almamalarını ve sipariş üzerine ilan almamalarını da kendilerine hatırlatırım. Parayı basmak suretiyle ilan verenlerin de kaynaklarını da biliyoruz'' diye konuşmuştu.

New York Times’ta yayınlanan ''Türkiye’de neler oluyor?'' başlıklı ilanda AKP hükümetinin ülkedeki temel ve hak özgürlükleri hiçe saydığı belirtilmiş ve eylemlerle ilgili olarak ''Bizi biraraya getiren Türkiye’nin geleceği için duyulan kaygıdır'' ifadesine yer verilmişti.