BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.454,98
HABER /  GÜNCEL

'Dünya ve Avrupa Kupası maçları paralı olamaz'

FIFA ve UEFA'nın Dünya ve Avrupa Futbol Şampiyonaları'nda bazı maçların yayın haklarını paralı kanallara satma isteği Avrupa Adalet Divanı tarafından reddedildi.

Abone ol

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Dünya Kupası ve Avrupa Kupası maçlarını ücretsiz kanallardan yayınlamaya devam edebileceğine karar verdi.

Messi gibi yıldızlar Dünya Kupası'nda televizyondan bedava izlenmeye devam edecek.

Gelirlerinin büyük kısmını yayın haklarından elde ettiğini belirten FIFA ve UEFA, bu şampiyonalardaki çoğu maçın yayın haklarını ihaleyle en yüksek ücreti ödeyen kanallara satabilmekiçin Adalet Divanına başvurmuştu.

Ancak Adalet Divanı, Dünya ve Avrupa Kupalarının başlı başına organizasyonlar olduklarına ve bir kısmının keyfi bir şekilde bölünüp satılamayacağına hükmetti.

FIFA ve UEFA'nın iki aya içinde, karara şeklen itiraz etme hakları bulunuyor.

AB ülkeleri, belli spor organizasyonlarını sosyal ve kültürel açıdan önemli ilan ederek, organizatörleri yayın haklarını açık yayın yapan kanallara satmaya zorlayabiliyor.

Bu durum, futbol şampiyonalarının yanı sıra, yaz ve kış olimpiyatları, büyük bisiklet, otomobil ve tenis turnuvaları için degeçerli.

FIFA ve UEFA final ve açılış maçları gibi önemli kabul edilen karşılaşmaların bedava kanallar üzerinden yayınlanmasına karşı çıkmıyordu.

2 milyar dolar gelir

Ancak çoğu diğer karşılaşma için müzakere yapabilmeyi istiyordu.

Mahkemeyse, hangi maçin hangi ulus için önemli olduğunun tahmin edilemeyeceğini, dolayısıyla AB ülkelerinin turnuvalara bir bütün olarak özel statü vermeke haklı olduğuna karar verdi.

AB Komisyon Sözcüsü Jonathan Todd, 'Bu önemli spor karşılaşmalarını televizyonda para ödemeden izlemek isteyenler için iyi haber' dedi.

FIFA Güney Afrika'daki dünya kupasında yayın hakları satışından en az 2 milyar dolar gelir elde etti.

UEFA ise, Avusturya ve İsviçre'de düzenlenen 2008 Avrupa Şampiyonası'ndan 2 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini ve bu miktarın yarısından fazlasının yayın hakkı satışından geldiğini açıkladı.