BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünya piyasaları nefesini tuttu

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) bugün gerçekleştirdiği toplantının sonuçları akşam saatlerinde açıklanacak.

Abone ol

Dünya ekonomisinde gözler, piyasalara müdahale etmeye hazırlanan ABD Merkez Bankası’na (FED) kilitlendi. FED, kredi musluklarının açılmasını teşvik etmek ve işsizlikle boğuşan ekonomiyi desteklemek için büyük miktarda tahvil satın alacak.

Amerikan Merkez Bankasının (FED) para politikası ile sorumlu komitesi (FOMC) bugün ABD'nin başkenti Washington'da toplandı.İki gün sürecek olan toplantıda, komite üyelerinin ABD ekonomisini destekleyecek yeni önlemleri ele alınacak. Bu akşam saatlerinde açıklanacak ‘ikinci parasal genişleme programı’ için piyasalar çeşitli senaryolara göre hazırlık yaptı.

Uzmanlar, FOMC'nin toplantısının ABD ara seçimlerine rastlaması ise dikkat çekiyor.

DOLAR DÜŞEBİLİR

FED, ekonomik toparlanmayı desteklemek için ciddi bir tahvil alımı yapacak. Piyasada 5 senaryo var. ‘En olası’ senaryoya göre, en az 500 milyar dolar alım olur, hisseler yükselir, dolar düşer.

Piyasalar FED’in 5 ay içinde en az 500 milyar dolarlık Hazine bonosu alım kararı açıklaması yönünde şekillendi. FED yetkilileri farklı farklı sinyaller verse de son kararı FED Başkanı Ben Bernanke’nin ‘fazla cesur olmayan’ eğilimi belirleyecek. FED, ABD’nin piyasaya sunduğu tahvil ve bonoların yüzde 12.5’ini elinde bulunduruyor. Orta derecedeki olasılıklar arasında görülen 1 trilyon dolarlık alım kararı çıkması halinde bu oran yüzde 27’ye fırlayacak.
Goldman Sachs ekonomisti Dominic Wilson, “ABD’de para politikasındaki gevşeme dünyanın geri kalanında da bu yönde baskı yaratacak. Kararın ardından dolarda yaşanacak bir zayıflama ABD dışında da finansal koşulları zorlayacak” dedi.