BIST 10.330
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.457,05
HABER /  GÜNCEL

PKK içinde Kandil-Hakurk çekişmesi

Taksim eylemini terör örgütü PKK'nın yaptığının ortaya çıkması örgüt içinde kavgaya neden olacak gibi görünüyor.

Abone ol

Taksim’deki intihar saldırısını terör örgütü PKK'nın düzenlediğinin ortaya çıkması örgüt içindeki çekişmeyi de ortaya çıkardı.

İddialara göre terör örgütü PKK içinde Kandil ile Hakurk grubu arasında sorun var. Taksim'deki eylemi de daha radikal çizgide bulunan Hakurk grubu gerçekleştirdi. Öcalan'ın talimatlarına aykırı hareket eden bu grupla ayrılık sürpriz olmayacak.

Milliyet gazetesinde yer alan analize göre, Kürt kaynakları, son dönem terör örgütü PKK'nın sahiplenmediği saldırılarının altında, Kandil-Hakurk çatışmasının yattığını savunuyor.

Halen örgütün Başkanlık Konseyi Başkanlığı’nı yürüten Karayılan ve yönetim kadrosunun bir bölümü Kandil’de faaliyet sürdürüyor. Öcalan’ın talimatlarını eksiksiz yerine getiren Kandil grubu ateşkesin uzatılmasına destek veriyor.

Hakurk grubunun başını ise Cemil Bayık çekiyor. İran sınırındaki Hakurk ile Xınere (Kunera) bölgesinde üstlenen grubun içinde radikal tutum sergileyen isimler var. Örgütün askeri kanadı üzerinde büyük etkisi olan Hakurk grubu, Öcalan’ı lider olarak tanıyor, ancak sevk ve idareyi Öcalan’ın değil kendilerinin yapmasını istiyor.

Eylemin Hakurk grubunca organize edildiğinin açığa çıkması, PKK içinde yol ayrımına yol açabilecek. Öcalan’ın bu durumda, Hakurk’taki radikallere karşı açık tavır alabileceği belirtiliyor. Kürt kaynakları, bu durumun PKK’da bölünmeye kadar gidebileceğine işaret ediyor.