BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,90
ALTIN 2.439,25
HABER /  GÜNCEL

Dünya devinden komşuya büyük darbe

Bugün bütün Avrupa'nın sonuçlarını dört gözle beklediği Yunanistan seçimleri gerçekleşirken, seçim öncesinde Atina'ya kötü haber Fransa'dan geldi.

Abone ol

Fransa'nın perakende devi Carrefour ve Credit Agricole, ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Carrefour'un yeni CEO'su Fransız perakende devinin Yunanistan'daki mağazalarını, yerel iş ortağına 1 milyar euroya sattı. Diğer yandan Credit Agricole'ün de varlıklarını Yunan iştirakinden Fransa'ya transfer ettiği Cuma günü ortaya çıktı.

Carrefour, satışlarının azaldığı Yunanistan'daki operasyonlarının satışlarından 220 milyon euroluk zararı ülkedeki iştiraki Marinopoulos grubuna aktardığını açıkladı. Marinopoulos artık Carrefour'un Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan ve diğer balkan ülkelerindeki iştiraki olacak.

Yaklaşık altı hafta süren görüşmelerin sonunda gerçekleşen satış, Carrefour CEO'su Georges Plassat'ın geçen ay göreve gelişinden bu yana imza attığı ilk hamle.

Credit Agricole Yunan Emporiki adlı finans kuruluşunun varlıklarını Romanya, Bulgaristan ve Arnavutluk operasyonlarının sahipliğini, hisseleri Paris borsasında işlem gören ve ortak yönetilen bir bankaya havale edecek.

Credit Agricole'un bu hamlesi, bankanın euro bölgesinin sıkıntılı ülkesine olan güveninin artık oldukça azaldığının bir göstergesi olarak kabul edildi.

Credit Agricole, Avrupa'nın elinde en fazla Yunanistan varlığı bulunduran bankası ve Yunan iştiraki Emporiki'nin kötüye giden durumu nedeniyle bu kurumdan bilançosuna yazdığı zararları azaltmanın yollarını arıyor.

Analistler bankanın zararının 5 ile 7 milyar euro arasında değişeceğini belirtilen, şirketin Yunanistan'ın elindeki varlıklar bakımından en büyük beşinci bankası olan Emproki'nden bilançosuna yazacağı zararın 6 milyar euro olduğunu belirtti.