BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.468,06
HABER /  GÜNCEL

Dünya 100 yıl sonra gelen ziyareti konuşuyor

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarihi İrlanda ziyaretinde, İngiliz yönetiminden kurtulmak için savaşanların anısına oluşturulan bahçeye çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Abone ol

İrlanda'ya resmi ziyarette bulunan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, başkent Dublin'de "İrlandalıların özgürlüğü için hayatını feda edenlere" adanan "Garden of Remembrance"ı ziyaret etti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarihi İrlanda ziyaretinde, İngiliz yönetiminden kurtulmak için savaşanların anısına oluşturulan bahçeye çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Bağımsızlığını kazandığı yaklaşık 100 yıl öncesinden bu yana, ilk kez bir İngiltere Kraliçesi İrlanda'yı ziyaret ediyor. 2. Elizabeth'in ziyarete İrlanda Cumhuriyeti bayrağında bulunan yeşil renkte bir kıyafetle başlaması dikkat çekti.

Kraliçe genelde yurt dışı ziyaretlerinde söz konusu ülkenin milli renk ya da amblemlerini taşıyarak ev sahibine jest yapıyor.

BOMBA İHBARI

Bağımsızlığını kazandığından bu yana ilk kez bir İngiltere kraliçesini ağırlayan İrlanda'da, Kraliçe Elizabeth'in ziyaret edeceği kentlerden birinde bulunan bomba düzeneğinin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

İrlanda İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in 4 günlük ziyareti nedeniyle tarihinin en büyük güvenlik önlemlerini almış durumda. Ziyaret nedeniyle dört bin polisin görev yaptığı belirtiliyor. Kuzey İrlanda'daki barış anlaşmasına muhalif IRA'dan ayrılan bir grup dün Londra'ya yönelik bombalı saldırı tehdidinde bulunmuştu.

Etkisiz hale getirilen patlamaya hazır bombanın ardından İngiliz polisi de Londra'da bombalı saldırı ihtimaline karşı önlem alıyor. 90 yıl önce bağımsızlığını kazanan İrlanda, İngiltere kraliyetinin zirvesindeki bir ismi ilk kez ağırlıyor.

BBC'nin Dublin muhabiri, iki ülkenin, bu ziyaret sayesinde, inişli çıkışlı ortak tarihleriyle yüzleşebileceği yorumunu yaptı. Dört günlük ziyaret, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Kraliçe ziyaret sırasında, İrlanda'nın bağımsızlığı için ölenlerin anısına "Garden of Remembrance" - Anı Parkı'na çelenk bırakacak.

İrlanda Cumhuriyetini, en son 1911 yılında Kral 5. George tarafından, Birleşik Krallık'ın parçası olduğu sırada ziyaret edilmişti. Kraliçe'ye, eşi Edinburgh Dükü Prens Philip eşlik edecek.

Ziyaret sırasında, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da İrlanda'ya gelmesi bekleniyor.

Kraliçe, ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Mary McAleese ile bir araya gelecek, ardından başkent Dublin'in yanı sıra, Kildare ve Cork kentlerini de gezecek.