BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Duman avcıları tiryaki avında

Sağlık Bakanlığı, çok yeni bir uygulamayla tiryaki avına çıkacak. Yasakların ardından sigara içenler, ceza ödeyecek.

Abone ol

Kapalı mekânlarda 19 Temmuz'da başlayacak sigara yasağı için yurt çapında 4 bin 167 görevli denetim yapacak. Restoran, bar ve kafe gibi işyerlerinde başlayacak yasak için gerekirse "fahri sigara müfettişleri" de destek verecek.

Sigara yasağının kapalı mekânlarda 19 Temmuz'dan itibaren uygulanmasına az bir zaman kala tiryakilerin akıl almaz yöntemlerine karşı Sağlık Bakanlığı "Duman Avcıları"nı devreye sokmaya hazırlanıyor. 19 Temmuz'dan itibaren 81 ilde toplam 4 bin 167 kişiden oluşan bin 571 denetim ekibi göreve başlayacak. Bakanlık gerekirse gönüllü denetim ekiplerine de işbaşı yaptıracak. Bu ekipler denetim yapmanın yanı sıra ceza da kesebilecek.

UYANIKLAR DEVREDE

Sigara bağımlılarına işletmelerden de destek gelince ortaya komik hikayeler çıkıyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, "Bazı yerlerde kahvehaneler derneğe çevriliyor. Tirajikomik hikâyeler yaşanıyor. Kahvehanede Sigarayı Sevenler Derneği kurmuşlar, sigara yasağına karşı olarak ama uyanıklara göz açtırmayacağız" diye konuştu.

79 BİN DENETİM YAPILDI

19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren sigara yasaklarının kapalı işletmeleri kapsayan yasakları da bir hafta sonra yürürlüğe giriyor. Geçen yıl yürürlüğe giren yasaklarla ilgili olarak bugüne kadar yaklaşık 79 bin denetim yapıldı. Bunun 29 bin 600'ü kamu, 42 bini özel, 7 bin 200'ü de toplu taşıma araçlarında yapıldı. İhbar edilen işletmelerde 10 bin 633 tutanak tutuldu. Gerekli düzenlemeleri uyarıya rağmen yerine getirmeyen 299 işletmeye de cezai işlem uygulandı. Denetim ekipleri çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle İzmir'de bazı işletme çalışanlarına hapis cezası bile verdi. Tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımlarını yaptıkları gerekçesiyle bazı işletmelere de yaklaşık 2 milyon 100 bin TL ceza kesildi. '

ALO 184 SİGARA İÇİLİYOR'

Valilikler bünyesinde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturularak, bu kurulların sigara yasaklarının izlenmesi konusunda daha aktif hale getirildi. Vatandaşlar sigara içilen mekanları buradaki telefon numaralarına veya 'Alo 184 Hattı'nı arayarak, 'bu mekanda sigara içiliyor. Gereğini yapın' uyarısında bulunabilecek. Seracettin Çom, "Getirilen yasaklarla 1 yıl içinde sigara içen 21 milyon kişinin yüzde 7'si sigarayı bıraktı" dedi ve tiryakileri uyaran vatandaşlara da dikkatli olmaları yönünde çağrı yaparak "Sigara içen ajite olabilir. Tatlı tatlı, şefkatle uyarın" ifadelerini kullandı. Esnafın müşterileri azalacak diye endişe etmesine de gerek olmadığını söyleyen Çom, şöyle konuştu: "Dünyada yapılan 51 ayrı çalışma gösteriyor ki eğlence sektöründe sigaranın yasaklanmasıyla 3-4 ay gelirleri azalıyor. Ama 1 yıl içinde daha fazla müşteriye sahip oluyorlar."

BAKAN: UYGULANACAK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Temmuz'da restoran, kafe ve alışveriş merkezlerinde istisnasız sigara yasağı uygulanacağını hatırlatarak şu bilgiyi verdi: "Sağlık müdürlükleri öncülüğünde yürütme kurulları oluşturduk. Geniş kapsamlı bir program uyguluyoruz. Bu, sadece sigara içme yasağı ve denetimle sınırlı değil. Gençlerin ve çocukların sigaraya başlamaması, özendirilmemesi, erişkinlerin sigarayı bırakmasını da içeren geniş kapsamlı bir proje. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerde yüzlerce bilboard kiralandı. Ayrıca toplumu bilinçlendiren kısa spot filmler çekildi. Kamuoyunu düzenli ve sürekli bilgilendirecek, sigaranın zararlarını anlatacak, bir program yürütülecek."

TÜRKİYE'DE 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Resmi verilere göre ise, dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Türkiye'de 18 yaş ve üzerindeki her üç kişiden biri sigara içiyor. Sigara içmenin Türkiye'ye maliyetinin yılda 20 milyar dolar olduğu belirtiliyor.