BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Düelloda tarafların silahları

Düellonun iki tarafı da güçlü. İkisinin de kendine has silahları var. Bakın onlar neler?

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Düellonun iki tarafı da güçlü. Kılıçdaroğlu, belgelerle, Fırat hitabet gücüyle öne çıkıyor. İşte düellonun tarafları ve silahları:

1.SİLAHI: MALİYECİ KAFASI

17 Aralık 1948'de Tunceli Nazimiye'de doğdu. Ekonomist ve Maliyeci; Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı, Bağ - Kur Genel Müdürü, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Hacettepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi. İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi.

2. SİLAHI: ŞAİBESİZ OLMASI

22. Dönem İstanbul Milletvekili. Fransızca biliyor. Evli ve üç çocuk babası. CHP’nin son dönemde yıldızı parlayan ismi. Bürokrat titizliği ile belge toplayan ve belgeleri derinliğine okumasıyla tanınan Kılıçdaroğlu, kendisine yönelik bir şaibe iddiası bulunmamasıyla tanınıyor. Kendisine güveni tam. Öyle ki, bir ilki gerçekleştirip, mal varlığının internet sitesinde açıklayacak kadar rahat.

3. SİLAHI: DİŞLİ DENEYİMİ

Bir belge ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin görevinden istifasını sağlamış olmanın güvenine sahip. Bir başka AK Parti kurmayını sıkıntıya sokarsa, siyasette en üst sıralara çıkabilecek bir şansın eşiğinde.

4.SİLAHI: DENİZ FENERİ

Kılıçdaroğlu, bürokrat ve belgeci kimliği ile Deniz Feneri konusunda da önemli adımlar attı. Davayı Almanya’da yerinde izledi. Belge topladı ve Türkiye’nin gündemine taşıdı. Bulduğu ve açıkladığı belgelerle, AK Parti ve Başbakan Erdoğan’ı kızdırdı. Son günlerde yaptığı tüm basın toplantıları, olay oldu ve basın tarafından yoğun ve ilgiyle takip edildi.
5.SİLAHI: SAKİN VE ISRARCI

Tavrı ve çalışmalarıyla CHP’nin muhalefet rotasını da fiili olarak değiştirdi. Siyasi teamülde önemli konuların Genel Başkan tarafından açıklanması gerekirken, belagat ustası Baykal bile, Kılıçdaroğlu’na ‘yol verdi.’

Sakin, ısrarcı, belgeci..., ‘Bay Baron’ örneğinde olduğu gibi; tek sözcükle çok şey anlatabilen bir ustalığa da sahip... Kılıçdaroğlu’nun elinde yeni belgeler olduğu biliniyor. İpucunu verdiği Akbil, Örtülü ödenek, görevden alınan Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hikmet Bulduk ve dolaylı olarak Başbakan Erdoğan’ı rahatsız edecek başka belgelere de sahip. Bu belgeleri hemen piyasaya sürmeyen ve adeta bir oya işler gibi adım adım ilerleyen Kılıçdaroğlu, kendisine güvenen sakin yapısıyla, Fırat’a zor anlar yaşatacak gibi duruyor.

DENGİR FIRAT SİYASET USTASI

30 Aralık 1945 yılında Mersin’ de doğdu. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulundu. 1973 yılında Adalet Partisi Adıyaman Milletvekili adayı oldu. 1977-80 yılları arasında Adalet Partisi Adıyaman/Kahta İlçesi, İlçe Başkanı olarak görev yaptı. 1983 yılında Doğruyol Partisi Merkez Karar Kurulu Üyeliği yaptı. Aynı Partinin 1995 yılında Adıyaman Milletvekili Adayı oldu. 1999 yılında Fazilet Partisi’nden Adıyaman Milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra, Adalet ve Kalkınma Partisinin kuruluşunda aktif olarak yer aldı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde aynı partiden Mersin Milletvekili, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde de Adana Milletvekili olarak seçildi. Partinin Kurucular Kurulu Üyesi olan Fırat, Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. İyi derecede İngilizce biliyor; evli, iki çocuk babası.

1.SİLAHI: SİYASET VE HUKUK KURDU
Fırat, 30 yılı aşkın bir süredir siyasetin içinde. Siyasetin hemen her kademesinde yer aldı. Merkez sağ profilli bir isim. Devlet bürokrasisi tecrübesi yok ama avukatlık ve hukuk bilgisi ile ön plana çıkabilen bir isim. Rakibinin hakkında hiçbir iddia bulunmamasına karşın Fırat’ın hakkında Meclis’te fezleke bulunması handikap gibi görülüyor. Hukuk bilgilerine dayanarak, somut suçlama ve belge olmadan yapılan her atağı geri çevirebilecek bir yapıya sahip.

2. SİLAHI: SAKİN HAVASI
Rahat ve kendine güvenli. Agresif sözlerle meydan okuyabilen bir tavrı var. Güçlü hitap yeteneği ile rakiplerine kök söktürüyor.  

Hakkında ileri sürülen; sahibi olduğu şirketin TIR’larında yakalanan eroin ile ilgili iddialara ‘şirketten ayrılması ve sürücülerin suçlu bulunması’ şeklinde yanıtlar veren Fırat, Şeyh Sait’in torunu ve Barzani’ye yakın söylentilerini de savuşturabilecek bir belagat ve siyaset deneyimine sahip.

3. SİLAHI: GÜNDEMİ DEĞİŞTİREBİLME GÜCÜ
Kılıçdaroğlu’nun iddialarına karşılık öncelikle Nihat Ergün ve Sadullah Ergin gibi isimlerle savunma yapan AK Parti’de, grup başkanvekillerinin yeterli olmaması sonucunda Fırat devreye girdi. Partisi ve kendisi ile ilgili tüm iddialara karşılık devreye giren Fırat, tartışmayı CHP’nin harcamaları, Baykal’ın mal varlığı gibi farklı yönlere çekmekte usta.

4.SİLAH: RAKİBİN KİMYASINI BOZAR
Yaptı manevralarla, düellonun yönünün değiştirebilecek Fırat’ın, zaman zaman ağır sözler ile yaptığı suçlamalar rakibinin dengesini ve kimyasını bozabilir. Fırat, Kılıçdaroğlu’nun yapacağı suçlamaların büyük bölümünü de tahmin ettiği için, savunmaya hazırlanması zor değil. Özellikle iktidarda bulunan partisinin karşı belge hazırlaması da teknik olarak mümkün olduğu için, düello sırasında sürpriz açıklama, belge ve suçlamalarla; atağa geçebilir. Bu yolla rakibinin iddialarını zayıflatıp, düellonun gündemini kendi belirleyebilir.