BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  POLİTİKA

DTPli başkanlardan şok teklif

DTP'li 98 belediye başkanı ve il başkanları bir basın toplantısı yapmıştı. Onların adına Baydemir öyle bir teklifte bulundu ki duyanlar şok oldu.

Abone ol

DTP'li 98 belediye başkanı ile il başkanları, Diyarbakır'da parti binası önünde saat 11.00 basın toplantısı yaptı. Konuşmayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Başbakan, Baykal ve Bahçeli 11 gün İmralı'da kalsın" dedi.

İşte Baydemir'in sözleri...

ÖCALAN'IN SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ

- Hiçbir cezaevinde olmayan insanlık dışı tecrit uygulamaları 11 yıldan bu yana İmralı’da sürdürülmektedir. Yeni düzenle yaşam koşulları ortadan kaldırılmayı hedeflemektedir. Öcalan’ın sağlığı, Türkiye’deki gelişmeleri derinden etkileyecek kilit bir öneme sahiptir.

ÇÖZÜM İSTENİYORSA ÖCALAN'IN KOŞULLARI OLUŞTURULSUN

- Samimiyetle Kürt sorununun çözümünü isteyen aklı başında her otorite bu realiteyi görme durumundadır. Bu nedenle, gerginliğin daha fazla tırmanmaması, ülkenin çatışmalı ortama sürüklenmemesi, kaosa dönüşmemesi için hassasiyetlerin dikkate alınması zorunludur. Tam tersine İmralı çözüm için en etkili diyalog kapısı olarak değerlendirilmelidir. Çözüm gerçekten çözüm isteniyorsa, Öcalan’ın barışa katkı sunabileceği koşullar oluşturulmalıdır.

SORUNUN ADI KÜRT SORUNU

- Biz DTP’li belediye başkanları olarak seçilmiş olduğumuz 100’ün üzerindeki yer için, çağrıda bulunuyoruz. Hükümet ve devletin tüm kurumları bu politikalardan vazgeçilmelidir. Sorunun adı Kürt sorunudur. Sorunun nedeni kimliğin reddedilmesidir. Çözüm kimliğin anayasada kabul edilmesidir. Kürt halkının siyasi haklarının tanınmasıdır. Çözüm 30 yıldır denenmiş tasfiye planlarında değildir, çözüm içtedir. Kürtler barışın inşası sürecinde kararlıdır samimidir. Aynı kararlılığı samimiyeti, buna uygun adımları devletten beklemektedir.

BAYKAL, BAHÇELİ VE ERDOĞAN 11 GÜN İMRALI'DA KALSINLAR

- Bu açıklama, 98 belediye başkanımız ve 10 il genel meclisi tarafından hazırlanmıştır.  Söz konusu durum insan onuruyla ilgili bir durumdur. Sayın bakan cezaevinin standartlara uygun olduğunu iddia ediyorsa, benim çağrımdır. Sayın Başbakan, Sayın Bahçeli, Sayın Baykal 11 yıl değil, 11 gün orada kalsınlar. Bakalım standartlara insanlığa uygun mu değil mi? 12 metrekarelik bir hücre 6 metrekareye düşürülerek topluma iyileştirme yaptık deniliyor. Bu nasıl bir ciddiyet, samimiyettir. Böylesi bir atmosfer içerisinde hakikaten çözümü isteyen bir irade böyle bir şeyi neden yapsın?

ÖCALAN ÇÖZÜME HAZIR

- Bu sorun çözülmek isteniyorsa, Kürtler DTP buna hazırdır, PKK, Öcalan buna hazırdır. Yeter ki devlet hazır olsun. Samimi kararlı çözüme hazırdır Kürtler.