BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  GÜNCEL

Çay üreticileri altın yılını yaşıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde on binlerce ailenin geçim kaynağı olan çay 2009 yılında yüzleri güldürdü.

Abone ol

Aralık ayının ortasına yaklaşılan şu günlerde bile dördüncü sürgün çay yaprakları özel fabrikalar tarafından ücreti peşin ödenerek alınıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Çaykur'un kota uygulaması sonucu çaylarını özel sektörde değerlendirdiklerini belirten Oflu müstahsil Süleyman Çakıroğlu, "Özel sektöre sattığımız çayların bedellerini bir yıl sonra alıyorduk. Acil paraya ihtiyaç duyunca fabrikaya sattığımız yaş çayın karşılığında kuru çay almak zorunda kalıyor, paraya dönüştürmek için ucuza satıyorduk. Fakat bu yıl çok şükür, hem fabrikalar için hem de müstahsiller için altın yılımız oldu. Özel fabrikalar bile mayıs ayında başlayan birinci sürgünden itibaren halen devam eden dördüncü sürgüne kadar kantarın üzerinde peşin para yaş çay aldılar. Uzun zamandır üreticinin hasret kaldığı bu tabloyu 2009'da yaşadık. Bu yıl çayın her yönüyle tadı bambaşka." diye konuştu.

Özel fabrika işletmecisi Selim Sarıalioğlu da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine dördüncü sürgün çay alımlarının halen devam ettiğini söyledi.

Mayıs dönemindeki 5 kilogram yaş çaydan bir kilo kuru çay elde ettiklerini belirten Sarıalioğlu, dördüncü sürgünde ise 6,5 kilogram yaş çaydan bir kilogram kuru çay elde ettiklerini kaydetti.

Sarığalioğlu, "Buna rağmen mayıs ayında 60 kuruştan peşin aldıkları çayı, şimdi 70 kuruşa satın alıyoruz. Her geçen yıl rekolte düşüyordu. 2009'da çay değere bindi. Ülkemize kaçak çay girişi olmasa her yıl böyle verimli olur. Bu yıl çaydan hem alan hem satan memnun, dileriz önümüzdeki yıl da böyle olur." açıklamasında bulundu.