BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.435,00
HABER /  GÜNCEL

Çekte yeni düzenleme kabul edildi

Çek Yasa Tasarısı'nın 5. maddesi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Abone ol

Öğle arasının ardından, sabah başlanan 5. madde üzerindeki görüşmelere devam edildi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, söz verdiği CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'e uzun konuştuğu gerekçesiyle müdahale etti.

Öztürk, söz konusu anlayışla yasa yapılamayacağını, Komisyon'un ''mutfak'' olduğunu belirterek, konuşmada süre sınırlaması yapılmasının doğru olmadığını ifade etti.

CHP'li Öztürk, ''Ben eşek miyim Başkan. Bu anlayışla yasa yapılmaz. Niye müdahale ediyorsun? Anti-demokratik tavrın var. 'İşimiz var geçirelim' anlayışı doğru değil'' dedi. Öztürk, toplantıyı terk edeceğini ifade etti.

İyimaya, akademik değil, sonuca yönelik konuşulması için müdahale ettiğini belirterek, Öztürk'ten özür diledi.

Bazı üyeler de Öztürk'tün toplantıyı terk etmemesi için ricada bulundular.

CHP'li Öztürk'ün ikna olmaması üzerine İyimaya, toplantıya ''5 dakika çay arası'' verdi.

Öztürk, aradaki ikna çabalarına rağmen toplantı yeniden başladığında salonu terk etti.

Başkan İyimaya, kimseyi kırmak istemediğini, meslek yaşamı boyunca farklı görüşlere hep saygı gösterdiğini belirterek, ''Müdahale anlayışım yok. Ali Rıza bey alındı, üzüldü. Ancak akademik değil sonuca yönelik tartışma yapmamız lazım. Bir nezaketsizlik yaptıysam özür dilerim'' diye konuştu.

Toplantıda daha sonra maddede öngörülen ceza miktarı açısından hukuki teknik tartışmalar yapıldı, Yagıtay ve Bankalar Birliği temsilcileri görüşlerini dile getirdiler. CHP'li üyeler, karşılıksız çek için öngörülen ceza miktarının belirsiz ve fazla olduğunu öne sürerek, hapis cezasının tamamen tasarıdan çıkarılmasını istediler. CHP'li üyelerin bu yöndeki önergeleri reddedildi.

Tasarının 5. maddesi, iktidar partisi milletvekillerince verilen önergelerle değiştirilerek kabul edildi.

Maddeye göre, karşılıksız çeke sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili alarak, bin beşyüz güne kadar adli para cezası verilecek. Ancak, hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız çıkan miktarından az olamayacak.

Karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen ve ileri düzenleme tarihli çek üzerinde yazılı tarihe göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmayan gerçek ve tüzel kişi hakkında, Cumhuriyet savcısının talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilecek.

Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, elindeki bütün çek yapraklarını ait olduğu bankalara iade etmekle yükümlü olacak. Bu kişi adına yeni bir çek hesabı açılamayacak.

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararına ilişkin bilgiler, Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) aracılığıyla Merkez Bankasına elektronik ortamda bildirilecek.

Karşılıksız çekle ile ilgili hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen ya da mahkemede beraat eden kişiler hakkındaki çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak.