BIST 10.231
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,84
HABER /  POLİTİKA

DTPden sayınlı savunma

DTP savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu. İddialara tek tek yanıt verildi. Öcalan ve PKK savunmada yer aldı.

Abone ol DTP'den ilginç savunma. Parti kapatma davasında verilen yazılı savunmada Öcalan'a 'sayın' denmesinin suç olmadığı iddia edildi..

Ayrıca PKK için terör örgütü denmemesinin kapatma nedeni olamayacağı ileri sürüldü.


DTP avukatları ve DTP milletvekili Hasip Kaplan, kapatma davası kapsamında esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

DTP’nin 173 sayfalık savunmasında, kapatılma talebine delil sayılan 141 iddiaya tek tek yanıt verildi. Anayasa Mahkemesi’ne sunulan savunmada, iddianamenin “gerçeğe aykırı, çarpıtılmış, hukuksal değeri olmayan, kurgu ve önyargı ürünü” olduğu ileri sürüldü.

ÖCALAN’A ‘SAYIN’ DENMESİ KAPATMA NEDENİ OLAMAZ

“DTP’nin PKK için ‘terör örgütü’ dememesi de DTP’lilerin Öcalan’a ‘Sayın’ demesi de suç olmadığı gibi kapatma nedeni de olamaz” denilen savunmada, ana dilde eğitim istemenin de suç sayılmayacağı ileri sürüldü. Savunmada, “DTP’nin resmi dilin Türkçe olmasına karşı çıkmadığı, ana dilde eğitim istemenin, devletin resmi dilinin Türkçe olmasına karşı çıkmak anlamına gelmeyeceği” görüşüne yer verildi.

129 İDDİA SÖZLÜ BEYAN

Savunmada, 141 maddelik eylem listesinden, “129 iddianın sözlü beyan veya basın açıklaması olduğu, 4 olayda isimleri geçen kişilerin parti üyesi olmadığı, 8 dava beraatla sonuçlandığı, 33 davanın halen derdest olduğu, 33 hazırlık soruşturmasının devam ettiği, 38 davanın Yargıtay aşamasında olduğu, 9 davada kısa süreli verilen cezalar nedeniyle cezaların para cezasına çevrildiği, bir davada da kısa süreli ceza nedeniyle ertelemenin mevcut olduğu” ifade edildi.

GÜL'E SUNULAN MEKTUP SAVUNMADA

Partinin tüzük ve programına da yer verilen savunmada, DTP’nin AB’ye tam üye olmuş bir Türkiye’yi hedeflediği öne sürüldü.  Savunmada, aralarında ünlü yazar, sanatçı, oyuncu, akademisyen ve meslek odası yöneticilerinin bulunduğu 100’ü aşkın aydın tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulan “Kardeşçe yaşamayı özlediğimizi ilan ediyoruz” şeklindeki mektuba da yer verildi.