BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

DTPde Evren şaşkınlığı

Kenan Evren'in sözleri DTP kongresinin gündemine oturdu. DTP Eşbaşkanı Türk Evren'in sözlerini yorumladı.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Diyalog arayışları içinde olan ve diyaloğu önemseyen her düşünceyi doğru, mantıklı bir düşünce olarak kabul ediyoruz'' dedi. DTP Genel Başkanı Türk, olağanüstü kongre öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk, bir gazetecinin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in eski DEP milletvekili Leyla Zana'yla ilgili açıklamalarını hatırlatarak, ''Zana'nın Evren ile bir görüşme talebi oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Hayır, öyle bir talebinin olduğunu sanmıyorum'' karşılığını verdi. Değerlendirmelerinin Evren'in kendine sorulması gerektiğini ifade eden Türk, şöyle konuştu:

''Hangi anlamda söylemiş diye Leyla Zana'nın geçmişte yaşadığı süreçlerden deneyimler kazandığını söylüyor. Tabii onun değerlendirmesidir. Bu ülkede herkesin barış, diyalog ve uzlaşı içinde olaylara bakmasını istiyoruz. Böyle bir anlayışın Türkiye'de gelişmesini, tartışabileceğimiz bir ortamın yaratılmasını istiyoruz. Özlediğimiz bu. Bu diyalog arayışları içinde olan ve diyaloğu önemseyen her düşünceyi doğru, mantıklı bir düşünce olarak kabul ediyoruz. Bizim de çabamız, arayışımız bu yönde. Diyalog ile sorunları çözmek, diyalog ortamı yaratmak...'' Bir başka gazetecinin ''Evren'in 'ileriki dönemlerde Türkiye eyalet sistemine geçebilir' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu ise, ''Tabii bir değişim var dünyada. Artık merkezi yönetim anlayışı günümüz dünyasında önemini kaybeden bir anlayış'' diye yanıtladı.

AYSEL TUĞLUK'UN AÇIKLAMALARI
DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da, kendisi ve Genel Başkan Türk hakkında verilen hapis cezası kararına ilişkin soru üzerine, ''Çok haksız, hukuksuz bir karar. Yargılamaya konu olayla bir bağımız da yok. Karar mercilerimizden geçen, imzamızı taşıyan bir bildiri değildi'' dedi. Tuğluk, şunları kaydetti: ''Ancak şunu biz mahkemede de ifade ettik. İfade edilen şeyler düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken şeyler. Türkiye'de devletin düşündüğü gibi düşünmediğiniz zaman, farklı görüşleri, düşünceleri ifade ettiğiniz zaman karşınıza böyle bir şey çıkarılıyor. Haksız, hukuksuz bir karar olarak görüyoruz.''