BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

DTP Büyükanıt yargılanmalı dedi

DTP Genel Başkanı Türk, Büyükanıt'ın açıklamalarının Anayasa maddesinde suç olarak belirlendiğini söyledi...

Abone ol

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, konuşmasında demokratik sivil güçleri hedef gösterdiğini belirterek yargılanmasını istedi. Türk’ün, uzun süreden beri ilk kez terörist Abdullah Öcalan’a "sayın" diye hitap etmemesi dikkat çekti.

Türk, dün düzenlediği basın toplantısında Büyükanıt'ın, isim vermeden DTP'nin, PKK'yı destekleyip, pervasız tutum ve davranışlar sergilediği yönündeki sözlerini yanıtladı. Büyükanıt'ın açıklamasının, sivil ve demokratik reformların askıya alınmasını amaçladığını ve şiddeti körükleyeceğini belirten Türk, bunun Anayasa'nın 138'nci maddesinde suç olarak belirlendiğini söyledi. Türk, şöyle konuştu:

"Genelkurmay Başkanı Sayın Yaşar Büyükanıt'ın düzenlemiş olduğu basın toplantısı, adeta 1993'leri hatırlatan bir sürecin başlangıcının ilanı olmuştur. AB süreciyle birlikte geliştirilen kimi demokratik reformların askıya alınmasını isteyerek, güvenlik kuvvetlerinin yetkisini artıran, demokratik sivil güçleri hedef gösteren içerikte olmuştur. Medya ve siyasilerin açıklamaya gösterdiği ilgi demokrasilerde olağan değildir. Ne yazıkki, siyasetin merkezinin TBMM'nden kışlaya kaydığını gösteriyor. Sivil siyasetin muhatabı Genelkurmay karargâhı mı, yoksa millet eğemenliğinin merkezi olan TBMM mi? Konumu ne olursa olsun, yargı ve hukuksal süreçle ilgili belirleme yapma, hukuksal süreci farklılaştırmaya yönelik mesajlar vermeyi biz doğru bulmuyoruz." Türk, Büyükanıt'ın son yıllarda şehit asker sayısında büyük oranda düşüş kaydedildiği yönündeki açıklamasının da, "PKK'nın tek taraflı ateşkes yapmasından kaynaklandığını" söyledi. TSK'nın Kuzey Irak'a sınır ötesi harekâtının sorunları çözmeyeceğini söyleyen Türk'e, bir gazeteci, "İnsanların ölmemesi için PKK'nın da karşısına çıkacak mısınız?" diye sordu. Türk, "Evet. Silah ve şiddet üzerinde siyaset yapmak isteyen, sivil demokratik yöntemler konusunda adım atmayan her anlayışın karşısındayız" yanıtını verdi.

Türk, Büyükanıt'ın isim vermeden PKK ile bağlantılı eski milletvekillerinin Meclis'ten hâlâ maaş aldıklarına yönelik eleştirisine, "Kazanılmış hakları ortadan kaldırırsanız hukuk diye bir şey kalmaz. Bizim için söylenmişse, maaşları almama konusunda böyle bir tavır da geliştirebiliriz, bizim için önemli değil" dedi.