BIST 10.860
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.495,61
HABER /  POLİTİKA

Arınçın özde ve sözdeye bakışı

Atatürkçü darbe peşinde koşar mı? Ya da dindar her haltı yerse ne olur? Bu sözler Arınç'a ait. Büyükanıt'ı yorumladı.

Abone ol

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın "cumhurbaşkanının sözde değil özde, laik demokratik cumhuriyete bağlı biri olması gerektiği" sözlerinin hatırlatılarak, "Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise şöyle karşılık verdi:

"Sayın Genelkurmay Başkanı çok doğru söyledi. Tabii öz ve sözün birbirine uyumlu olması lazım. ’Göründüğün gibi ol, olduğun gibi görün’ diyor Mevlana hazretleri. Yani özde demek, bir insanının düşüncelerini, söylediklerini aynen yaşaması demektir. Biz buna bir başka anlamda samimiyet diyoruz. Yani bir insan dili ile söylediklerini yapmıyorsa, uygulamıyorsa veya davranışları ve hareketleriyle bunun tam aksini yapıyorsa, öz ve söz birbirine uymuyor demektir.

Özde ve sözde beraberliği ancak o kişinin davranışlarında, yaptıklarında, fiillerinde görebiliriz. Mesela öyle Atatürkçü insanlar var ki Atatürk’ün millet iradesine, halk iradesine gösterdiği saygıyı hepimiz biliyoruz. Meclis’i toplayan O’dur. Erzurum, Sivas kongrelerini yapan O’dur. Milletin istediği Cumhuriyeti Meclis’te ilan ettiren de O’dur. Ama bir insan hem Atatürkçüyüm deyip, hem de darbe planları yapıyorsa veya cunta peşinde koşuyorsa, bunun özünden şüphe etmek gerekir. Veya bir insan ’ben dindarım diyor’ da yemediği halt kalmıyorsa onun özünden şüphe etmek gerekir.

Ancak söyledikten sonra bunun gerçekten benimsenip benimsenmediği konusunu mesela şu yöntemlerle ölçemeyiz. İnsanın kalbini yarıp içine bakmak mümkün değil. Bir insanı yalan makinesine bağlayıp da söylediklerine gerçekten inanıyor mu, bunu da görmek mümkün değil veya niyet okumalarla bu yolda mesafe almak da mümkün değil."