BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.401,45
HABER /  POLİTİKA

DP ve ANAPtan Taraf açıklama

Cindoruk ile Uzun ortak bir açıklama yaparak o haberden endişe duyduklarını bildirdiler.

Abone ol

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve Anavatan Partisi (ANAVATAN) Genel Başkanı Salih Uzun, "12 Haziran 2009 tarihli Taraf Gazetesindeki bir haberin içeriğinde yer alan bilgiler ile haberin ardından yaşanan gelişmelerin, her iki parti tarafından derin bir dikkat ve endişeyle izlendiğini" bildirdiler.

Cindoruk ve Uzun imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, söz konusu haberde yer alan belgenin gerçek olup olmadığı hakkındaki şüphenin derhal ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

Kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara yol açan bu şüpheyi, ivedilikle gidermesi gereken makamın Genelkurmay Başkanlığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"12 Haziran 2009 tarihinde Taraf Gazetesindeki bir haberin içeriğinde yer alan bilgiler ve bundan sonra yaşanmakta olan gelişmeler, Demokrat Parti ve Anavatan Partisi tarafından derin bir dikkat ve endişeyle izlenmektedir. Diğer yandan, Türkiye’nin demokratik yapısını tahrip etmeyi, seçimle iktidara gelmiş hükümeti demokrasi dışı yollarla devirmeyi, farklı kesimleri çeşitli komplo ve iftiralarla karşı karşıya getirerek toplumsal barışı bozmayı hedeflediği iddia edilen bir yapılanma ile ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesi, toplumumuzun bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğüyle bağdaşan bir tutum değildir. Bu yapılanmanın gerçekten var olup olmadığı, var ise gözümüz gibi üzerine titrediğimiz demokrasimizi kimlerin, neden hedef aldıklarının ortaya çıkarılması, yok ise bu türden iddiaları kimlerin ve neden ortaya attıklarının
açıklığa kavuşturulması da ancak meselenin özgürce ve tüm şeffaflığıyla basın organlarımızda tartışılmasıyla mümkün olacaktır.

AB üyeliği için müzakere sürecinde olan bir ülkede böylesi konuların –iddia şeklinde dahi olsa- gündeme gelmesi, Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefinden uzaklaştırmaktadır. Ayrıca bu durum yeni ve sivil bir anayasanın gerekliliğini ve aciliyetini bir kez daha göstermektedir." DP ve ANAVATAN’ın Türkiye’de demokrasi, hukuk düzeni, çağdaşlık, özgürlükler ve devlet kurumlarının birbirleriyle uyum içinde çalışabilmesi için gerekli sivil anayasal düzenin kararlı ve inançlı savunucuları olduğu vurgulanan açıklamada, "Çünkü ortak değerin demokrasi olduğu bir toplumda demokrasinin aklından üstün akıl olmaz. Demokrasi ince hesap kaldırmaz. Demokrasi toplum mühendislerine bırakılamayacak kadar ciddi bir rejimdir" denildi.