BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.436,32
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribinde beklenen haber

Dünyayı etkisi altına alan domuz gribinde beklenen haber sonunda geldi! Grip baş gösterdiği ülkelerde düşüşe geçti.

Abone ol

Dünyayı etkisi altına alan ve salgına dönüşen domuz gribi düşüşe geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uzmanlara göre H1N1 aktivitesi dünyanın büyük bir kısmında düşüyor. Hastanelere ise daha az vaka geliyor.

DSÖ’den yapılan son açıklamada virüsün Kuzey yarımkürede 6 hafta önce pik yaptığı ve ABD ile Kanada’da ciddi bir düşüşe geçtiği belirtildi. Virüsün ABD’de belirlenen ulusal taban çizgisi seviyesine yaklaştığı, Kanada’da ise bu seviyenin altına indiği bilgisi verildi.

Dünya Sağlık Örgütü Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı yaşanan son durumu şöyle değerlendirdi:

“Kuzey ve Güney Amerika ile Batı Avrupa’da vaka sayıları düşüyor. Doğu Avrupa, Orta Asya ve Güneydoğu Asya’da ise bir artış eğilimi var. Kuzey yarımküre yaza girdiği için vaka sayısı azaldı. Şu anda dünyanın bu bölümünde durum oldukça sakin. Türkiye şimdilik artış dalgasının içinde. Ancak Türkiye aşılamaya ilk başlayan ülkelerden biri olarak gerek kişisel önlemlerde gerek planlama, programlama ve aşıya sahip olma açısından becerikli davranan ülkeler arasında. Hala dünyada daha 95 ülke insanlarına uygulayabilmek için DSÖ’den aşı bekliyor.”

Pandemi öncesinde hesaplarını daha yüksek atak hızına sahip ve daha öldürücü bir virüse göre yaptıklarını hatırlatan Harmancı şöyle devam etti: “Şu anda karşımızda ilk hesaplarımızdan daha düşük atak hızına ve öldürücülüğe sahip bir pandemi var. Bütün ülkelerin planlarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Virüsün ilk ortaya çıktığı Meksika’da çok yüksek öldürücülüğü varken Amerika ve Avrupa’ya yayıldıkça ölüm hızı düştü. Ülkemizde de hala çok az kişi aşı oldu. Önümüzdeki 3-4 yıl daha domuz gribi karşımıza çıkacak.”