BIST 10.324
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.406,80
HABER /  DÜNYA

Gazzenin kapısını Ankara araladı

Gazze'ye yardım için yola çıkan 250 araçlık uluslararası konvoyun Mısır'dan geçmesi için Refah Sınır Kapısı Türkiye'nin girişimleriyle açıldı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yıl dönümünde Filistin Büyükelçiliği'ni ziyaret etti.

Basın toplantısı sırasında Davutoğlu'na bir not iletildi. Notta 250 araçtan oluşan ve Gazze'ye yardım için yola çıkan konvoyun Mısır'dan geçişi sorununun çözüldüğü belirtiliyordu. Not Kahire Büyükelçiliği'nden geliyordu. Ankara beş gündür Ürdün'de takılan konvoyun Refah Kapısı'ndan geçişi için Mısır ile görüşme halindeydi. Konvoyu Akdeniz'den bekleyen Mısır, karayolundan ortak güzergâh geçişini düzenledikten sonra Refah Sınır Kapısı'nın da açılacağını Ankara'ya iletti. Davutoğlu, Mısır'da konvoyun neden takıldığı sorusuna, sorunun güzergâhtan kaynaklandığını belirterek "Konu prensip olarak karşı çıkma değil, ortak bir güzergâh üzerinde anlaşma meselesidir" dedi. Davutoğlu, Gazze'de yaşananları 'insani dram' olarak tanımlarken İsrail'e 'ablukayı kaldırın' dedi ve Filistinli taraflardan da birlik olmalarını istedi. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf'u ziyaret eden Davutoğlu, "Gazze artık bir açık hava hapishanesi, bir tür getto niteliğinden çıkarılmalıdır" dedi.

GAZZE GETTO GİBİ

Dün El Cezire'ye açıklama yapan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Geyt ise konvoyun Ürdün'ün Akabe limanında Mısır'ın Nuveybe limanına geçmesine "stratejik nedenlerle" izin veremeyeceklerini ama konvoyun geri dönüp Suriye'nin Lazkiye limanından Mısır'ın Akdeniz'deki limanı El Ariş'ten Gazze'ye geçişe izin verecekleri belirtildi.

AKABE'DEN GEÇİŞ YOK
Beş gündür Ürdün'ün Akabe limanından Mısır'a geçmek için bekleyen Filistin Konvoyu üyeleri protesto gösterilerinde bulunuyor. Konvoyun Suriye'nin Lazkiye limanından Mısır'a ve oradan Refah Kapısı yoluyla Gazze'ye geçişi konusunda anlaşmaya varıldı.