BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

DOLAR mesajı aldı

Merkez Bankası'nın lira likiditesini azaltmaya yönelik önlemlerini sürdürmesi olumlu sonuç verdi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını çeyrek puan artırarak yüzde 5,25'e çıkarmasını bekleyen piyasalarda toparlanma sürüyor.

Merkez Bankası'nın lira likiditesini azaltmaya yönelik önlemlerini sürdürmesi ve yaklaşık 3 milyar YTL'lik vergi ödemeleriyle oluşan ekstra sıkışıklık döviz kurlarının gerilemesine sebep oldu. Merkez dün döviz satmamasına rağmen dolar 1,61 yeni liranın altına, Euro da 2 yeni liraya kadar geriledi. Bono bileşik faizleri yüzde 22 seviyesinin üstünde kalırken Borsa, Yapı Kredi hisselerinin yüzde 13 primle kapanması sebebiyle yüzde 2,27 artarak 33 bin 207 puana yükseldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un, Türkiye'nin kredi notunun görünümünü pozitiften durağana çevirmesi piyasaları etkilemedi. Haftanın ilk iki gününde 1,25 milyar YTL'yi depo ihaleleriyle çeken Merkez'in dünkü alımı 1 milyar yeni lira oldu.

Döviz satım ihaleleri ve doğrudan müdahalelerin de etkisiyle son 15 günde piyasadan çekilen lira 5,2 milyar YTL'yi buldu. Döviz kurları üzerindeki baskının fazla yeni lira likiditesinden kaynaklandığını belirten Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, piyasadaki fazla miktarı hızla azalttıklarını ve azaltmaya devam edeceklerini söyledi. Diğer yandan Hazine de döviz cinsinden borçlanmak için bankalarla görüşüyor. Yatırımcılar faiz kararı için toplanan ABD Merkez Bankası'nın oranları yüzde 5'ten 5,25'e çıkarıp artırımlara devam edip etmeyeceğine ilişkin açıklamalarını beklerken yurtiçi piyasalarda Merkez Bankası dizginleri eline aldı. Borç verme faiz oranlarını dün 2'şer puan artıran paranın patronu, böylece gecelik vadede yüzde 20,25 olan faizini yüzde 22,25'e yükseltti. Ancak gecelik vadede borçlanma faizini yüzde 17,25'te bıraktı. Lira likiditesini kısıp, azalan döviz arzını artırarak piyasalara istikrar sağlamaya yönelik önlemlerin yanı sıra, bu hafta yüklü vergi ödemeleri de döviz satışı getirerek liranın değerlenmesine yol açtı. Ancak bankacılar döviz hareketlerinin tamamının spekülatif olmadığını ve reel döviz talebini karşılayacak arz sağlanmadıkça dövizde talebin sürebileceği görüşünde. Merkez Bankası dün döviz satış ihalesi yapmazken, bankacılar Merkez'in lira cinsinden maliyetleri artırarak dövizdeki spekülatif hareketleri önlemeye yönelik tedbirlerini doğru bulmakla beraber döviz satış ihalelerine ara vermek için henüz erken olduğunu düşünüyor.

Bu arada Hazine yarın açıklayacağı aylık finansman programı çerçevesinde, temmuz ayında dövize endeksli tahvil ihracı için dün piyasada nabız yokladı. Bankacılar, bunun açık pozisyonlar sebebiyle spot piyasada oluşabilecek döviz talebini önlemeye yönelik bir adım olduğunu düşünüyor. Alınan bilgiye göre, bu tür bir ihraçta bankaların ödemeyi TL cinsinden yapmaları ve vadesinde Hazine'nin döviz cinsinden geri ödeme yapması üzerinde duruluyor. Bu durumda piyasadaki fazla TL likiditesi çekilirken söz konusu kıymetlerin bilançolarda döviz aktifi gibi kullanılmasıyla açık pozisyonlar düzeltilebilecek ve böylece piyasada döviz talebi de oluşmayacak. Ancak açık pozisyonların çok büyük miktarda olmadığını tahmin eden bankacılar, böyle bir ihraca talebin de yüksek olmayacağı görüşünde. Hazine'nin Temmuz'un 5 ve 19'una yoğunlaşan TL cinsinden iç borç ödemeleri bulunuyor. Piyasanın gündeminde 3 Temmuz'da açıklanacak olan haziran enflasyon verileri önemli bir veri olarak bulunuyor.

Yapı Kredi Borsa"yı uçurdu

Yapı Kredi Bankası'nın Koçbank ile birleşmesinde belirlenen rasyonun yüzde 19,73 ile piyasa tahminlerinin üzerinde çıkmasıyla tavan fiyatına yakın kapanan Yapı Kredi'deki yüzde 13'lük prim, borsanın tamamını da yukarı çekti. En düşük 31 bin 781 puana kadar gerileyen İMKB 100 endeksi yüzde 2,27 veya 737 puan artışla 33 bin 207 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi ise düne göre yüzde 40,6 artışla 1 milyar 770 milyon yeni lira düzeyinde gerçekleşti. Borsa analistlerinin verdiği bilgiye göre, Yapı Kredi-Koçbank birleşmesiyle özsermayesi büyüyor ve piyasa değeri artıyor. İkinci seansta 2,38 YTL olan tavan fiyatına kadar çıkan Yapı Kredi hisseleri günü yüzde 12,98 primle 2,35 yeni liradan tamamladı. İşlem hacminde de ilk sırada bulunan hisseler borsadaki toplam hacmin yüzde 13,8'ini oluşturdu.

Kaynak: Zaman