BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.440,45
HABER /  DÜNYA

Dolar 2 TL panik yok

ASİAD Başkanı Barış Aydın, gelişmekte olan ülkelerde dövizde dış kaynaklı ani yükseliş ve inişlerin olabileceğini belirterek, 2 liraya kadar...

Abone ol

ASİAD Başkanı Barış Aydın, gelişmekte olan ülkelerde dövizde dış kaynaklı ani yükseliş ve inişlerin olabileceğini belirterek, 2 liraya kadar yükselen dolar karşısında panik havası oluşturmaması gerektiğini bildirdi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle doların 2 liraya yükselmesi ekonomi çevrelerinde olduğu gibi iş dünyasında da geniş yankı buldu. ASİAD Başkanı Barış Aydın, dolardaki aşırı yükselişin yanlış yorumlanmaması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin bir ada ülkesi olmadığına işaret eden Barış Aydın, “Dünyada yaşanan gelişmelerden elbette etkilenecek. Bu da çok doğal. Ancak sorunu büyütmenin kimseye faydası olmaz. Dolar 1,8300 ile tarihi rekora koşunca “1 dolar 2 TL olur mu? deniyordu, bugün dolar 2 TL’ye yükseldi. Bunlar olası şeyler” dedi.
Barış Aydın, Merkez Bankası’nın hafta boyunca gerçekleştirdiği 710 milyon dolarlık döviz satım ihalesine rağmen doların 1,9860 bandına gerilediğini ve haftayı bu seviyede kapattığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Merkez Bankası’nın müdahalesi yerinde. Bu hafta kritik. Hafta başından itibaren doların artışını sürdürmesi bekleniyor. Merkez Bankası döviz ihalesine ek olarak munzam karşılık oranını artırmazsa dolar orta vadede 2,40-2,50 bandına kadar bile çıkabilir. Gelişmekte olan ülkelerde bu tarz ani çıkış ve düşüşler olabilir. Artış dış kaynaklı. Panik havası yaratmamak gerekiyor. En tehlikelisi bu. ABD Merkez Bankası yetkilileri parasal daralma konusunda ne kadar geç açıklama yaparsa belirsizlik o kadar uzayacak. Bu risk ortamında da sermaye kaçışı artış gösterecek.”
Barış Aydın, daha önce de her ortamda iş dünyasının dövizle borçlanmasının riskine dikkati çektiğini ifade ederek, bu ve benzeri durumdan en fazla etkilenenlerin yatırımlarını dövizle yapanlar olduğunu üzülerek gördüklerini kaydetti.
(İHA)