BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,08
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Vali bu skandala nasıl imza atar?

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Manisa’daki okul binası sorununun peşine düştü ve Bakanlık ile valilik arasındaki görüş ayrılıklarının eğitim düzeninde nasıl bir kaos yarattığını ortaya koydu…

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Önceki Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nimet ÇUBUKÇU’nun oluruyla yapımına başlanan Manisa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi binasının valiliğin son dakika değişiklikleriyle İmam Hatip Lisesi’ne tahsisi kararı, kentteki eğitim düzenini altüst etmek üzere.

Bu yılın Temmuz ayına kadar değişikliğe uğramayan planlamalara gore, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi yeni binasına taşınacak ve boşalttığı binaya Manisa Sosyal Bilimler yerleştirilecekti. Bu sayede, mevcut durumda, geçici olarak aynı binada sıkışık ve zor koşularda eğitim veren Manisa Fen Lisesi ile Manisa Sosyal Bilimler Lisesi ayrı binalara kavuşacaktı.

KALİTE YÜKSELME OLANAĞI ORTADAN KALKTI 

Veli, öğretmen ve öğrencileri rahatlatacak bu karar doğrultusunda, her iki lise de bakanlıktan gelen olurla bu yıl için kontenjanları yüzde 50 düzeyinde arttırmış, yeni binalarındaki sınıf sayısına gore eğitime hazırlanmıştı. Ne var ki, Temmuz ayına kadar, bahsedilen bu üç lise (fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve spor liseleri) içinde adı anılmayan İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liselerinin de bir bina sorunu olduğu Manisa Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonradan belirtildi, fen lisesi ve sosyal bilimler lisesinin 2 yıldır beklediği ayrı binalarda eğitim vererek kaliteyi yükseltme olanağı ortadan kaldırıldı.

İmam Hatip Lisesi, son dakika düzenlemesiyle, yeni binasına 29 Temmuz tarihli valilik oluruyla kavuşurken, kontenjanı artan ancak yeterli sınıfı, laboratuvarı ve çalışma odaları olmayan fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi, verilen kararın şokunu yaşıyor. İl Milli Eğitim Müdürü’nün geçtiğimiz gün basına yaptığı açıklamada “mağduriyetlerin giderildiği” yönündeki açıklaması ise eğitim camiasından yoğun tepki topluyor.

BÜYÜK SORUN YARATACAK 

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ’ün araştırmalarına gore, Bakanlığın, idari anlamda, Ankara’dan herhangi bir müdahalesinin olmadığı bu skandal değişiklik, veliyi, öğretmeni ve öğrenciyi hiçe sayan, eğitim planlamasını tümüyle altüst eden vali ve il milli eğitim müdürünün ortak kararına dayanıyor.

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Manisa’da tepki çeken valilik kararının eğitim-öğretim dönemiyle birlikte büyük sorun yaratacağını belirterek uygulamadan dönülmesi çağrısında bulundu, okul binalarının yapım amacı dışında tahsisinin eğitime zarar vereceğini sözlerine ekledi. Milletvekili ÖZ, nitelikli ve pozitif bilim odaklı, araştırma ve sorgulamayı hedef alan fen lisesi kültürünün, AKP’nin eğitim politikaları sonucunda yozlaştırılmak istendiğini savundu, kentlerde ise dar ve gündelik siyasi hesaplar uğruna fen liselerinin karşısına imam hatiplerin “cazip” bir seçenek gibi çıkartılmasına dönük politikaları asla kabul etmediklerinin altını çizdi.

İmam Hatipler için Manisa’da rahatlıkla bina bulunabileceğini kaydeden Milletvekili ÖZ, bakanlıkça tahsis edilen ve yatırım programına alınmış bu yeni okul binasına valiliğin son dakikada yaptığı hamleyi bir “eğitim darbesi” olarak nitelendirdi, kararı velilerle birlikte kabul etmediklerini ve dayanışmalarının süreceğini açıkladı.

Kentlerde okul binası tahsisleri, geçtiğimiz yıldan itibaren bakanlık yetkisinden alınarak valiliklere verilmişti… CHP Milletvekili Sakine ÖZ, Manisa’nın yeni valisi Abdurrahman SAVAŞ’a, okulların açılması aşamasında sorun yaşamamak adına, bu karardan hiç zaman yitirilmeksizin dönülmesi çağrısında bulundu. Çözüm yolunun ise, Güzel Sanatlar Lisesi’nin yeni binasına taşınırken, boşaltacağı binada Manisa Sosyal Bilimler Lisesi’nin eğitime başlamasından geçtiğini söyledi. Manisa Fen Lisesi’nin mevcut binasında, arttırılmış kontenjanıyla ve tek başına eğitim vermesinin, kaliteli ve bilimsel eğitim için zorunlu olduğunu savunan Milletvekili ÖZ, Vali SAVAŞ’a kamuoyu nezdinde şu bir çağrıda bulundu:

“Sayın Vali;

Velilerin, okul aile birliklerinin ve öğrencilerin net tavrını, bakanlığın kontenjan arttırımına dair kararını görmezden gelen, yeni yapılan binanın Ankara tarafından hangi amaçla tahsis edildiğini hesaba katmayan, son dakikada son derece hatalı bir karara imza attınız. Acaba, Manisa’da Eylül ayında başgösterecek kaosa hazır mısınız?

5 Temmuz tarihine kadarki 2 yıllık süreçte, İmam Hatiplerin okul kapasite sorununa dair herhangi bir konu gündemde yokken, özellikle fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve güzel sanatlar ve spor lisesinin sorunları ve çözüm yolları geçmişten beri belliyken, sizi böyle bir karar almaya zorlayan sebep nedir; yoksa ‘hatırı sayılır’ bir telefon mu aldınız?

Kontenjanları arttırılan, fakat bina sorunları çözülmeyen okullarımızın açıldığı ilk gün, Manisa Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi’nde yaşanabilecek karmaşayı benimle birlikte yerinde izlemeye yüreğiniz yetecek mi?

İl Milli Eğitim Müdürünüzün basına da yansıyan son açıklamalarında ‘sorunu çözdük. Fen lisesi ile sosyal bilimler lisesi yine birlikte eğitim verecek. Okullar, isterlerse kontanjanlarını düşürsünler’ içeriğindeki açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz? Sorunu çözmeyip erteleyen, bakanlığın verdiği kontenjanı okullara düşürtmeyi teklif eden müdürünüz, hangi amaca hizmet etmektedir? Bu açıklamasının Milli Eğitim Bakanlığı’nda nasıl ilginç ve gülünç bir yankı bulduğundan haberiniz var mıdır?

Bir okulun bina sorununu çözmek yerine, öğrenci sayısını düşürmeyi teklif eden, laboratuvarları kapattırıp sınıf yaptırmayı göze alan, eğitmenlikten çok mimarlığa merak saran milli eğitim müdürünüzle yeni bir toplantı yapmayı ve kararınızı acilen gözden geçirmeyi düşünmüyor musunuz?

Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI, gün olur da kentimize uğrarsa, Sayın Bakana sıkışık sınıfları olan, laboratuvasız fen lisesini gönül rahatlığıyla gezdirebilecek misiniz?

Bakan Nabi AVCI’ya, ‘Laboratuvarları kapatıp sınıf yaptık. Bakanlığın resmi yazılarını dinlemedik, hokus pokus bir evrak oyunuyla Güzel Sanatlar binasını İmam Hatip’e verdik. Bu da yetmedi, bir ‘devrim’ yaptık, fen lisesinde deneysiz bilime imza attık, ara elemandan da vazgeçtik. İşi gücü terk ettik, hep birlikte duvar örüp sınıf yapıyoruz, bu aralar inşaata merak sardık Sayın Bakanım’ mı diyeceksiniz?

Sayın Nimet ÇUBUKÇU döneminde alınmış bina kararlarının, valiliğiniz ve yeni Bakan Sayın Nabi AVCI döneminde nasıl ve hangi yollarla değiştiğine dair velilerimize ve öğrencilerimize tatmin edici bir açıklama yapabilecek misiniz?”

Manisa Milletvekili Sakine ÖZ açıklamasında, Manisa’da yaşanan eğitim sorununu ve çözüm önerisini şöyle özetledi:

“Bakanlıkla yürüttüğümüz görüşmelerde büyük bir skandalın perdesini araladık. Resmi yazışmalarla da ortaya kondu ki, 2011’den itibaren Güzel Sanatlar Lisesi için yapılan bina, 5 Temmuz-29 Temmuz arasındaki bir oldubittiye dayanılarak, bakanlığın fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi için olur verdiği kontenjan artışları görmezden gelinerek İmam Hatip Lisesi’ne devredildi.

Velilerimiz resmen isyan ediyor... Fen Lisesi ile Sosyal Bilimler Lisesi’ni zaten sıkışık bir ortamda, geçici süreliğine, ‘mağduriyetiniz giderilecek ve ayrı binalara taşınacaksınız’ vaadiyle bugüne kadar bekleten valilik, İmam Hatip Lisesi bina ve öğrenci kapasite sorunu hiç gündemde yokken, birden ‘yer sıkıntısı’ icat etti.

İl Milli Eğitim, 5 Temmuz’dan beri garip gerekçelerle once Manisa Fen Lisesi’ni, sonra Sosyal Bilimler Lisesi’ni, sanki hiç kapasite sorunu yokmuş gibi görmezden geldi. Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nin boşaltacağı eski binaya Sosyal Bilimler Lisesi’nin taşınması planı, tüm ısrarlarımıza karşın aşama aşama ortadan kaldırıldı.

Oysa yeni eğitim yılı için tüm planlar, geniş binalarda eğitim vermek üzere tasarlanmış, kontenjanlar bu doğrultuda arttırılmıştı. Fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi, kendi bağımsız binalarında, geniş ve daha uygun koşullarda, nitelikli eğitim verebilecekti. Fen liselilerin en önemli talebi olan laboratuvar, gece etüdü ve yatakhane sorunları bir nebze düzelebilecek, sosyal bilimler lisesi de kendi binasına geçerek sıkışıklıktan kurtulacaktı.

Şimdi, Temmuz ayının skandal valilik kararları, bakanlığın iki yıllık yazışma sürecine rağmen uygulanıyor… Karar, liselerde okuyan ve çocuğunu okutan herkesi perişan etti. Okullarımızın hiç sorunu yokmuş gibi hareket edildi, fen ve sosyal bilimler liseleri yine birleşik halde okumaya zorlandı, arttırılmış kontenjanları görmezden gelindi. Laboratuvarların sınıfa dönüştürülmesine sonuna kadar kapı aralandı. Deneysiz bilim hayaldi, gerçek oldu!

Sayın İl Milli Eğitim Müdürü, geçtiğimiz gün basına yansıyan açıklamasında, hiç sıkılmadan ‘Manisa’da okul binası sorununu çözdük. İmam Hatipler yeni binaya taşınacak, fen ve sosyal bilimler lisesi mevcut binasında birlikte okumaya devam edecek’ dedi. Biz, bu açıklamaları okuduğumuzda Sayın Müdür’ün ‘çözüm’ sözcüğünden anladığı şeyin başlı başına bir ‘sorun’ olduğunu gördük. Velilerimiz seslerini her geçen gün daha örgütlü biçimde yetkili makamlara ve bize iletmeye devam ediyor…

Öyleyse Sayın Müdür, veliler ve öğrenciler isyanını dile getirmeyi sürdürürken kimin derdine odaklandı?

Başından beri İmam Hatiplere başka bir binanın rahatlıkla bulunabileceğini, hatta yeni yılın yatırım programına, bakanlık ödeneğine İmam Hatipler için bir bina koydurulabileceğini söylüyoruz. İstediğimiz şey ve çözüm önerimiz açıktır:

Biz, bakanlıkla ve velilierimizle yürüttüğümüz görüşmelerde hep şu ortak noktada uzlaştık… Önceki Bakan Sayın Nimet ÇUBUKÇU’nun 2 yıl önceki oluruyla yapımına başlanan bina, gerçek sahibine, yani Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’ne verilsin. 2 yıl boyunca bu okul binası denkleminin hiçbir kısmına dahil olmayan, tartışmanın dışındaki Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Liselerinin bina sorununu, yeni bir ödenekle ya da Manisa genelindeki okul binalarını gözden geçirerek ayrıca konuşalım. Valilik ve İl Milli Eğitim, hazıra konmasın, yangından mal kaçırmaya kalkmasın, sapla samanı karıştırmasın..! İmam Hatiplere durduk yerde, hele hele birilerine mesaj verme kaygısıyla, bina hediye etmesin.

Gerçek sorunu görsünler, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nin boşaltacağı eski binaya Manisa Sosyal Bilimler Lisesi’nin taşınmasına olanak tanısınlar… Ancak bu sayede, artan kontenjana uygun bina sorunu çözülebileceği inancındayız.”