BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.410,13
HABER /  EKONOMİ

Dolar 1,55i zorlarsa

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, yükselişe geçen dolar fiyatlarını yorumladı.

Abone ol

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ''(dolar fiyatında) 1,55'li seviyelerin zorlanması halinde, Merkez Bankası'nın müdahale edeceğini düşünüyorum'' dedi.

Garanti Bankası, Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin akışkan yataklı termik santral projesi için Alman Kalkınma Bankası KfW'den alacağı 65 milyon avro tutarındaki kredinin garantörlüğünü üstlendi. Kredinin imza töreni Garanti Bankası'nın genel müdürlük binasında yapıldı.

Özen, imza törenin ardından gazetecilerin son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanmalara ilişkin sorularını yanıtladı.

''Kurdan endişe duyup duymadığının'' sorulması üzerine Özen, endişeli olmadığını, serbest kur ortamında böyle düzeltmeler görülebileceğini söyledi. Özen, piyasada bu tür volatiliteler yaşanabileceğini belirterek, ''Döviz piyasalarında endişe ettiğim tek bir şey var, O da likiditenin kaybolması. Bu kurun bu kadar yükselmesinde likiditenin kaybolmasının etkisi vardır'' dedi.

Özen, kur daha da zorlandığı takdirde Merkez Bankası'nın müdahale edeceğine ilişkin görüşünü dile getirerek, ''1,55'li seviyelerin zorlanması halinde Merkez Bankası'nın müdahale edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'nın piyasaya döviz likiditesi, dolar-YTL likiditesi vermesi gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu. Merkez Bankası'nın kafasında belli bir kur olduğunu, ancak  öncelikli hedefinin kura müdahale olmadığını ifade eden Özen, ''Merkez  Bankası sadece enflasyonu düşünür ama belli bir noktadan sonra kurdaki  etki, enflasyona da olumsuz olarak yansır'' dedi.

-FAİZ-

Olaya cari işlemler açısından bakıldığında ise faydalı bile değerlendirilebileceğini kaydeden Özen, ''önemsediğim konu, bunun
faize yansıması. Nispeten sınırlı oldu. Ama devam ettiği takdirde
faizlere daha yüksek şekilde yansırsa, o zaman hakikaten belki endişe
etmek gerekir. Türkiye ekonomisi için de endişe etmek gerekir. Benim
baktığım yer, faiz...'' şeklinde konuştu.

-KREDİLER-

Ergun Özen, ''bankanın faizlerde bir değişiklik öngörüp öngörmediğine'' ilişkin bir başka soru üzerine, konut ve otomobil  kredilerini yükselttiklerini aktardı. ''Faizlerin yükseltilmesinin talebe nasıl yansıdığının'' sorulması
üzerine de Özen, bunun henüz yeni olduğunu ancak, talebi belirli oranda yavaşlatacağını düşündüğünü söyledi. Özen, şöyle konuştu:
''Faizde benim değişmemesi gerektiğine inandığım şey, Merkez Bankası'nın overnight faiz oranları... Bunun değişmesi, bunun yukarı doğru değişmesi açıkçası hiç doğru bir hareket olmaz diye düşünüyorum. Böyle bir beklentim de yok zaten...''  Ergun Özen, hükümetin cari açık ve enflasyon hedeflerindeki değişikliklerin anımsatılması üzerine, hükümetin enflasyon hedefinden ziyade projeksiyonlarda bir revizyonun söz konusu olduğunu görüşünü dile getirdi.

Özen, ''bunu yakından takip etmek lazım. Enflasyonda artık Türkiye
ters bir trende girmiştir diye birşey söylemek hiç söz konusu değil.
Böyle olduğu için de faizlerdeki bu yükselişin geçici olduğunu
düşünüyorum'' dedi. Yurt dışındaki olaylara da işaret eden Ergun Özen, Japon Merkez Bankası'nın faiz artırımı, petrol, doğalgaz ve metal fiyatlarının
artacağı beklentisinin ciddi rahatsızlık yarattığını dile getirdi.
Özen ayrıca, geçen hafta ve bu hafta içinde yaklaşık 8-9 milyar
dolar civarında döviz çıkışı olduğunu düşündüğünü kaydetti.