BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.402,21
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Doğu'nun yedinci oğlu

Turan Karataş’ın kaleme aldığı "Doğu'nun yedinci oğlu Sezai Karakoç" isimli eser, sanatçıyı çok yönlü olarak anlatıyor.

Abone ol

Modern Türk düşüncesinin öncü isimlerinden ve Türk şiirinin yerli duyuş damarından beslenen en önemli şairlerinden olan Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek'ten sonra "doğu ile batı arasında" kalmış Türk toplumuna, yerli olanı ve kadim medeniyetimizi bir çıkış yolu olarak gösteren ikinci düşünce ve sanat adamıdır.

Modern tarzda yazdığı şiirlerle İslâm Medeniyetinin estetik koordinatlarını ortaya koyarken, nesri ile de çağdaş algıya, evrensel kültür mirasımızı çağrıştıran temel ilkeleri söylemiştir. Şiir, deneme, hikâye ve incelemeleriyle birlikte komplekssizce medeniyetimizi ifade etmiş, bütün bunları yaparken de barışçıl ve "hikemî" bir üslubu yeğlemiştir.

45 YILINI YAZMAKLA GEÇİRDİ

Şiirlerindeki düşünceyi, milletinin kültür ve inanç temelleriyle dokuyan Sezai Karakoç'a göre şair; veliliği, önderliği, kahramanlığı, savaşçılığı, aşkı ve ölümü, milleti adına, insanlık adına, kelimeler için bir kere daha yaşamak borcunda olan ve yalnız milletinin geçmişini değil, geleceğini de yüklenen insandır. Bu saydığı vazifeleri hakkıyla yerine getiren, seksen yıllık ömrünün altmış yılı aşkın süresini kelimenin tam manasıyla "düşünmekle", kırk beş yılını bilfiil yazmakla geçiren Sezai Karakoç; son dönem Türk şiirine yeni bir ses, yeni bir nefes getiren, Türk-İslam düşüncesine taze ve diri bir açılım kazandıran şahsiyetlerden biridir.
Turan Karataş’ın kaleme aldığı ve Kaynak Yayınları tarafından yayımlanan DOĞU'NUN YEDİNCİ OĞLU - Sezai Karakoç isimli eser, Sezai Karakoç gibi çok cepheli bir sanatçının, hayatı, mizacı ve eserleri ekseninde bütünsel biçimde anlatıldığı bir monografi olarak karşımıza çıkıyor.

Sezai Karakoç'a ait her şeyi inceleyen ve onun her cephesini ele alan bu eser, aslında 1994 yılında tamamlanmış bir doktora tezinin gözden geçirilmiş hali. İlk baskısı 1998'de yapılan ve çok ilgi gören kitabın bu ikinci baskısında, önemli güncellemeler, eklemeler ve çıkarmalar mevcut. 

ŞİİRLERİ MERCEK ALTINDAsezai.20130322135413.jpg

‘Hayat ve İnsan’, ‘Sanat’, ‘Sezai Karakoç'un Sanat/Şiir Anlayışı’ olarak üç ana bölümden oluşan eser, zengin ara başlıklarla beraber sanatçıyı bütün yönleriyle ortaya koyuyor. Kitabın ‘Hayat ve İnsan’ adlı birinci bölümünde, Sezai Karakoç'un hatıralarından yararlanılarak hayat hikâyesi anlatılıyor. Sözü edilen hayat sahnelerini belirgin ve canlı kılmak içinse yer yer şairin şiirlerine başvurulmuş. Şiirlerine hayatından, bilhassa çocukluk yıllarından birçok kesit koyan Sezai Karakoç'un, yaşadıklarından süzdüğü birçok motifi şiirinin kumaşı içine nasıl yerleştirdiği de gösteriliyor burada. ‘Sanat’ adı verilen ikinci bölümde ise Karakoç'un sanatı, özellikle şiiri incelenmiş. 1959 yılı sonlarında çıkan ve şairin İlk göz ağrısı olan Körfez'den şimdilik son şiir kitabı olan Alınyazısı Saati'ne kadar bütün şiir kitapları incelenerek, şiirinin tarihi seyrine, önemli şiirlerine dair tahlil ve tespitlere yer verilen bölümde, yazarın çeviri şiirler, hikâye, piyes ve diğer telif eserlerinin incelemeleri de bulunuyor. Üçüncü ve son bölüm olan ‘Sezai Karakoç'un Sanat/Şiir Anlayışı’nda ise; sanatçının edebiyata ve sanata bakış açısı etraflıca ele alınıyor.

Ayrıca, ilgili okurlar,  Sezai Karakoç'un yayımlanan fakat kitaplarına girmeyen ilk kalem tecrübesini de yine bu kitapta bulabilirler.
Doğu'nun Yedinci Oğlu isimli eser, Sezai Karakoç'un, çağımızda kendinden uzaklaşmış, yozlaşmış, kimliğini yitirmiş, aidiyetini kaybetmiş; acısız, aşksız, inançsız, başıboş bir vaziyette ortalığı doldurup, yeryüzünü işgal eden insanları tedirgin edecek ve kendine getirecek mısraları ve sözleriyle, inandığı yeniden diriliş için hayatını nasıl vakfettiğinin bir belgesi niteliğinde.  
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında en görkemli Türkçe şiir külliyatlarından birine sahip olan, yayımladığı dergilerle de Türk düşünce ve sanat dünyasına önemli katkılarda bulunan Sezai Karakoç'u eserleri ve tüm yönleriyle tanımak, edebiyat ve düşünce tarihimizde nasıl bir yeri olduğunu kavramak isteyenler için Doğunun Yedinci Oğlu, eşsiz bir kitap.

DOĞU'NUN YEDİNCİ OĞLU Sezai Karakoç, Turan Karataş, Kaynak Yayınları, 591 sayfa