BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.396,26
HABER /  DÜNYA

Ünlü Nazi canavarı ile ilgili şok iddia!

II. Dünya Savaşı'nda Naziler'in Polonya'daki Plaszow Toplama Kampı'nda on binlerce Yahudi'nin ölümünden sorumlu tutulan kamp komutanı Amon Goeth'ün gerçekte idam edilmemiş olabileceği ileri sürüldü.

Abone ol

"Schindler'in Listesi" filminde Ralph Fiennes'in canlandırdığı Goeth, savaşın sona ermesinin ardından yakalanmış ve 1946'da asılarak idam edilmişti. İdam anı, kamera tarafından çekilerek filme alınmıştı.

Ancak National Geographic tarafından hazırlanan "Bloody Tales" (Kanlı Öyküler) isimli yeni bir belgesel çalışmasında tarihçiler, görüntülerdeki kişinin Goeth olmadığını belirterek, görüntülerin, bir diğer Nazi savaş suçlusu Dr. Ludwig Fischer'in 1947'deki idamına ait olabileceğini iddia etti.

TARİHÇİLERE GÖRE GOETH'İN ÖLÜMÜNE DAİR BİR BİLGİ YOK

Tarihçilere göre, resmi kayıtlarda, Nazi canavarı olarak anılan Goeth'ün ölümüne dair bir detay yer almıyor. Goeth'ün cesedine ne olduğu da kimse tarafından bilinmiyor.Belgesel yapımcısı David Caldwell-Evans, Polonya, Krakow'daki Yüksek Mahkeme'de yargılandıktan sonra 5 Eylül 1946'da suçlu bulunan ve bir hafta sonra asıldığı söylenen Goeth'e dair bilgilerin oldukça yetersiz olduğunu ifade etti.

KAYITLARIN DOĞRULUĞUNDAN EMİN DEĞİLİZ

"Hapishane yönetimi, Goeth hakkında kayıtlara sadece iki kelime düşmüş: O öldü" diyen Caldwell-Evans, "Orjinal görüntülerin WFDIF'de (idam görüntülerinin yayıncısı) olduğunu biliyorduk. Kendilerine gittiğimizde, internette yer alan filmin kendilerine ait olduğunu ve görüntülerdeki kişinin Goeth olduğundan yüzde 80 emin olduklarını söylediler" diye konuştu.

Caldwell-Evans ayrıca, "Savaşın sona erdiğinde Polonya'nın tam bir karmaşa içinde olduğu düşünülürse, kayıtların doğruluğundan tam emin olamıyoruz, film bandı yanlış etiketlendirilmiş olabilir" ifadelerini kullandı.

NEREYE GÖMÜLDÜĞÜNE DAİR DE BİR KANIT YOK

Goeth'ün nereye gömüldüğüne dair bir kayıdın da bulunmadığını söyleyen Caldwell-Evans, buna karşın Nazi komutanını yakılıp küllerinin nehre atılmış veya vücudunun kadavra olarak kullanılmak üzere bir tıp okuluna bağışlanmış olabileceğini de söyledi.Caldwell-Evans, "Fakat bunlar bir ihtimal. Bilemiyoruz. Goeth'ün ölümüne dair kayıtlar ve haberler bulacağımızı düşünüyorduk ancak hiçbir şey yok" diye konuştu.

KEYFİ OLARAK BİNLERCE YAHUDİYİ ÖLDÜRDÜ

Goeth'ün, komutanı olduğu Plaszow Tpolama Kampı'nda Nazi yönetiminden gelen emirlerin dışında keyfi olarak binlerce Yahudi'yi öldürdüğü biliniyor.Soykırımdan kurtulan az sayıda görgü şahidinin ifadelerine göre, Plaszow'da dört haftadan fazla yaşayan mahkumlar şanslı olarak görülüyordu. Bir deri bir kemik kalmış mahkumları aç köpeklere parçalatan Goeth'ün, diğerlerinin gözü önünde mahkumları astığı, kurşuna dizdiği, kampta oynayan çocukları makineli tüfeklerle tarattığı biliniyor.