BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,06
HABER /  DÜNYA

Obama'nın bu sözleri İsrail'i kızdıracak!

Tarihi İsrail ve Filistin ziyareti gerçekleştiren Obama Kudüs'te öyle sözler söyledi ki herkes şaşırdı.

Abone ol

Obama Kudüs ziyareti sırasında İsraillilere "Kendinizi Filistinlilerin yerine koyun" dedi. Obama'nın bu sözleri alkış fırtınası kopartırken bazı İsrailli yetkililer şaşırdı

ABD Başkanı Barack Obama, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etmeye ve adil davranılmaya hakları olduğunu belirterek, ''Bir Filistinli çocuğun kendi devletinde büyüyememesi, bir yerleşimcinin Filistinlilere yönelik şiddetinin cezasız kalması adil değil'' dedi.

Barack Obama, Ortadoğu turu kapsamında geldiği İsrail'deki ikinci gününde, Kudüs'te bir kongre merkezinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan kalabalığa seslendi.

Konuşmasına, Kudüs'te bulunmaktan onur duyduğunu ve kendisine gösterilen ilgiden dolayı mutlu olduğunu söyleyerek başlayan Obama, iki gündür çeşitli temaslarda bulunduğunu, İsrail'in hem köklü geçmişine hem parlak geleceğine tanık olduğunu ifade etti.

Obama, ''Ama en çok siz İsrail halkıyla, özellikle genç insanlarla doğrudan konuşma fırsatını dört gözle bekledim'' dedi.

ABD'nin İsrail'in bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu anımsatan Obama, o günden bu yana ortak çıkarlarını genişleten bir dostluk inşa ettiklerini söyledi.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

İsrail'in, bölgesinde varlığını reddedenlerle çevrili olduğuna işaret eden Obama, ''Bu nedenle İsraillilerin güvenliği çok önemli. İsrail'in var olma hakkına karşı çıkanlar, ayaklarının altındaki toprağı ve başlarının üstündeki gökyüzünü de reddedebilirler, çünkü İsrail hiçbir yere gitmiyor. ABD var oldukça yalnız değilsiniz'' diye konuştu.

NE DUVAR NE DEMİR KUBBE

Barack Obama, salondaki gençlerin gelecekleriyle yakından ilgilendiğini, bu nedenle bir arkadaş gibi konuşarak tavsiyelerde bulunmak istediğini söyledi.

''Barış, gerekli. Barış, gerçek güvenliğe giden tek yol'' diyen Obama, ''İsraillileri gerçekten koruyacak tek şey savaşın olmaması. Çünkü düşmanı durdurmak için ne bir duvar yeteri kadar yüksek ne de bir Demir Kubbe yeteri kadar güçlü'' dedi.

Atılacak hiçbir adımın milyonların kalbindekileri ve aklındakileri bir gecede değiştiremeyeceğini ifade eden Obama, ''Ancak Filistinlilerle sağlanacak bir ilerleme güçlü bir başlangıç noktası olur'' diye konuştu.

KENDİNİZİ FİLİSTİNLİLERİN YERİNE KOYUN

Obama, barışın adil olması gerektiğini de vurguladı. İsrail'in Filistinli grupların terör saldırılarına maruz kaldığını ve güvenliğin her türlü anlaşmanın merkezinde yer alması gerektiğini belirten ABD Başkanı, şöyle devam etti:

''Ancak, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme ve adil davranılma hakları tanınmalı. Kendinizi onların yerine koyun, dünyaya onların gözünden bakın. Bir Filistinli çocuğun kendi devletinde büyüyememesi, ailesinin hareketlerinin her gün yabancı bir ordu tarafından kontrol edilmesi, bir yerleşimcinin Filistinlilere yönelik şiddetinin cezasız kalması adil değil.

Filistinlilerin tarım yapamaması, bir öğrencinin Batı Şeria'da hareket özgürlüğünün kısıtlanması ya da Filistinli ailelerin evlerinden olması doğru değil.

Ne işgal ne ihraç çözüm. Aynı İsraillilerin anavatanlarında bir devlet kurmaları gibi, Filistinlilerin de kendi topraklarında özgür olma hakları var.''

Bu sözleri salondan büyük alkış alan Obama, gençlere, ''Nasıl bir barış istediğinize ancak siz karar verirsiniz'' dedi.

Obama, ''Filistin yönetimiyle farklılıklarınız da olsa, Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad'ın sizin için gerçek birer ortak olduklarına inanıyorum'' diye devam etti.

obama-israil-ziyaret.jpg 

İSRAİL BÖLGENİN ABD DÜNYANIN EN GÜÇLÜSÜ

Barışın mümkün olduğunu ifade eden Obama, müzakerelerin ''iki halk için iki devlet'' sonucuna varması gerektiğini söyledi.

Bu süreçte zor seçimler yapmak gerekebileceğini ifade eden Obama, Arap dünyasının da İsrail ile ilişkilerini normalleştirme yönünde adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

Obama, Filistin'in de İsrail'in Yahudi bir devlet olduğunu ve güvenlik konusunda ısrar ettiğini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

OBAMA'YA LİYAKAT MADALYASI 

 ABD Başkanı Barack Obama'ya, İsrail ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından İsrail'in güvenliğine yaptığı katkılardan dolayı liyakat madalyası takıldı.

İsrail'in en yüksek nişanı olarak kabul edilen liyakat nişanı Obama'ya, akşam onuruna verilen yemek sırasında takdim edildi.

Yemekte Başbakan Netanyahu, kabine üyeleri, eski İsrail Cumhurbaşkanı İzak Navon, Nobel Ödülü sahibi Ada Yonath, Knesset sözcüsü, İsrail Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Stanley Fisher, İsrail Genelkurmay Başkanı, MOSSAD Başkanının da arasında yer aldığı İsrail'in 120 önde gelen siması hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Peres yemekte yaptığı konuşmada, Obama'ya, ''Bugün terörü birlikte yeneceğimize ikna oldum. Buraya yapmış olduğunuz ziyaret tarihidir. Size ülkemizin en yüksek onur madalyasını sunmak benim için bir ayrıcalık. Bu ödül, sizin yorulmak bilmeden İsrail'i güçlü kılmak için çalışmalarınızı konuşmak içindir'' dedi.

obama-israil-madalya2.jpg