BIST 10.151
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.397,33
HABER /  GÜNCEL

Doğu Anadolu kara kışa teslim!

Doğu Anadolu, 2 gün süren tipi ardından kar yağışına teslim oldu.

Abone ol

Yaklaşık 1167 köy yolunu ulaşıma kapatan kar ve tipi sebebiyle Erzurum-Bingöl karayolu ile birlikte çok sayıda ilçe karayolunda trafik durdu. Kar kalınlığının 60 santimetreyi geçtiği Muş'ta okullar bir gün süreyle tatil edildi.

Erzurum'da 3 gün boyunca etkili olan tipi ardından başlayan kar yağışı kente ulaşımı vurdu. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 469, Erzincan'da 368, Muş'ta 285, Ağrı'da 113, Ardahan'da 32 olmak üzere 1267 köyün merkezlerle bağlantısı kesildi. Erzurum-Bingöl karayolu; Çat-Karlıova, Erzurum-Muş karayolu ise, Hınıs-Varto arasında kar ve tipi sebebiyle ulaşıma kapandı. Erzincan'ın Refahiye-İliç, İliç-Kemaliye ilçeleriyle bağlantısı kesildi.

Ardahan'ın Damal-Posof, Ardahan-Çıldır ve Ardahan Şavşat yollarında da kar ve tipi nedeniyle ulaşım yapılamıyor. Karayolları 12'nci Bölge Müdürlüğü Başmühendisi Cabbar Alemdaroğlu, "Sürücüler zincir ve halatsız yola çıkmasın. Karayolardında kalan taşıtlar, bizim çalışmalarımızı engelliyor" diye konuştu.

MUŞ'TA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Kış mevsiminin etkisini sürdürdüğü Muş'ta kar kalınlığı 60 santimetreye ulaştı. Muş'ta kar yağışının etkisini sürdürmesi sebebiyle Valilik, il merkezi, ilçe, belde ve köylerdeki tüm okulları bir gün süreyle tatil etti.

YOLDA MAHSUR KALAN MİNİBÜS İÇİN SEFERBERLİK

Varto İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıkta olan Karapınar Köyü'nden yola çıkan ve içerisinde doğum hastası bir kadının da bulunduğu minibüsün mahsur kaldığı bilgisi gelince Özel İdare ekipleri seferber oldu. Yaklaşık 5 saat süren çalışma sonunda yolda mahsur kalan 5 minibüs ve 65 yolcuyu kurtarmayı başardı. Karapınar Köyü Muhtarı Sırrı Kartal, özel idare ekiplerine teşekkür etti.

BUZLANMA VE DON TEHLİKESİ

Kar yağışının etkisini sürdüreceği Doğu'da buzlanma ve don bekleniyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda çığ tehlikesi uyarısında bulundu. Meteoroloji verilerine göre bölge illerinde en düşük sıcaklak sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 7, Erzurum ve Kars'ta 6, Ağrı'da 5, Muş'ta 2 dereceyi buldu. Bölgede sadece Iğdır'da hava sıcaklığı 3 derece olarak belirlendi.

GÜMÜŞHANE VE BAYBURT'TA YOLLAR KAPANDI, HAYVANLAR İÇİN DOĞAYA YEM BIRAKILDI

Doğu Karadeniz'in özellikle yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, Gümüşhane ve Bayburt'ta 317 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Bölgenin, yoğun kar yağışı altındaki yüksek kesimlerinde yabani hayvanlar ve kuşlar için doğaya yem bırakıldı.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Gümüşhane'de 174, Bayburt'ta ise 143 köye ulaşım sağlanamıyor. Kar kalınlığı Gümüşhane il merkezinde 20, Bayburt'ta 15 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde 1 metreyi aştı. Hava sıcaklığı Gümüşhane'de sıfırın altında 11, Bayburt'ta ise 18 derece olarak ölçüldü. Kar yağışının kesildiği ve güneşli bir havanın hakim olduğu bölgede vatandaşlar, önümüzdeki günlerde aşırı soğukların neden olacağı dona karşı dikkatli olunması konusunda uyarıldı.

Bu arada, Gümüşhane-Yağmurdere karayolu Kostan Dağı, İkisu -Şiran karayolu Tersun Dağı geçidi ile Bayburt - Araklı karayolu Dağbaşı ve Bayburt –Çaykara karayolu Soğanlı Dağı geçitlerinde ulaşım sağlanamıyor. Kapalı yolları açmak için çalışmalar sürdürülüyor.

DOĞAYA YEM BIRAKILDI

Gümüşhane'de hava şartları nedeniyle yabani hayvanların ve kuşların yem sıkıntısı çekebileceğini göz önüne alan Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekipleri, il genelinde yabani hayvanlar ve kuşlar için doğaya yiyecek bıraktı. Kış aylarında yaban hayatı için yemleme çalışmaları yaptıklarını belirten Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Yakup Atıcı, "Yaban hayvanlarının kışı daha kolay atlatmaları için yemleme çalışması yapıyoruz. İl genelinde yemin daha az bulunabileceği yoğun kar yağışı alan bölgelerde yemleme çalışması yapıyoruz. Yaban hayvanlarını yemleme çalışmasında köylerden de destek alıyoruz. Mezbahaneden alınan et ve sakatatları da doğaya bırakıyoruz" dedi.