BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.447,68
HABER /  GÜNCEL

Doğru pişirilmeyen ette kanserojen riski

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, doğru pişirilmeyen etlerde kanserojen madde riskinin arttığını söyledi. <br...

Abone ol

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, doğru pişirilmeyen etlerde kanserojen madde riskinin arttığını söyledi.
Yaz aylarında tatil yapanların vazgeçilemezi olan mangalda et pişirme ile ilgili Diyetisyen Meryem Güç, uyarılarda bulundu. Kömür ateşinde, etlerin ateşten en az 15 santim yukarıda pişirilmesi gerektiğini söyleyen Meryem Güç, şöyle konuştu: “Gazlı içecekler yerine, ayran, limonata gibi daha hafif içecekler tercih edilmeli. Et terbiye edilirken sirke, süt, yoğurt, sıvı yağ, limon suyu kullanılmalı. Çiğ ve pişmiş etler 0-4 derece sıcaklıkta muhafaza edilmeli ve birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Ateşe çok fazla temas etmesi ya da etin çok yağlı ve yanmış olması kanserojen maddelerin çıkma riskini artıracaktır.”
Ramazan ayına sayılı günler kala bu konuda daha dikkatli davranmak gerektiğini belirten diyetisyen Meryem Güç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aksi durumda, hazımsızlık, bağırsak ve mide işlevlerinde yavaşlama, düzensizlik görülebilir. Uzun vadede besin zehirlenmesi, kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.”
Etin mangalda doğru ve sağlıklı bir şekilde pişirilmemesi sonucu olası besin zehirlenmelerine de dikkat çeken diyetisyen Meryem Güç, besin zehirlenmelerinin kısa veya uzun süreli olabileceğini söyledi. Diyetisyen Meryem Güç, besin zehirlenmelerinin genellikle ani başladığını belirterek şöyle konuştu: "Hastalık belirtisi 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkar. Besin zehirlenmesinde kusma ve ishal oluşması doğal. Çünkü bu tepki vücudun zehire gösterdiği tepkilerdendir. Bu nedenle şikayetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaç kullanılmamalı ve hafif besin alınmalıdır. Zehirlenmeler bazı durumlarda ağır seyredebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılarda durum ciddidir ve önlem alınması gerekebilir. Ölümcül sonuçlar doğurabilir.”
(İHA)