BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Doğru nefes alarak hayatınızı değiştirin!

Yapılan araştırmalarda bir insanın günde yaklaşık olarak 23 bin kez nefes alıp verdiğini söylüyor. Peki bu kadar çok tekrarladığımız bu eylemi doğru yapıyor muyuz?

Abone ol

Şüphesiz nefes alıp verebilmek sağlıklı insanlar için her zaman yapılan kolay bir aktivite gibi görünse de, insanların büyük çoğunluğunun ciğerlerinin dörtte birini veya beşte birini kullandıkları saptanmıştır. Bir çok insanın soluk alışverişi yüzeysel ve çabuk olduğu için akciğerler tam kapasitesiyle kullanılamamaktadır.

 www.arsyayinlari.com.tr 'den ulaşabileceğiniz Nefs-i Terapi adlı kitabın yazarı Tuba Kaytaş, doğru nefesin hayatımızı tamamen değiştireceğini söylüyor. Doğru nefes alarak mutlu olmak da mümkün, müzmin hastalıklardan kurtulmak da...

nefs-i_terapi_1.5mmsirt.jpg 

Yanlış nefes almanın zararları neler?

"Nefes yaşam demek ve nefes yoksa yaşam da yok. Nefesi doğru almadığımızda çok daha çabuk hastalanıyoruz. Çünkü organlara yeterinde nefes gitmediği için beslenemiyorlar. Nefes tam değilse Sinirli ve gergin bir yapıya sahip oluyoruz. Hayatı daha kopuk yaşıyoruz. Anı yaşamaktansa tuttuğumuz nefesler nedeniyle geçmişte yaşıyoruz. İçinizde toksinler, negatif duygu ve düşünceler biriktiriyoruz. İlişkilerimiz güçsüzleşiyor. affetmediğimiz için aynı deneyimleri tekrar ve tekrar yaşamaya devam ediyoruz. En doğal halimizden uzaklaşıyor ve başkaları için yaşamaya başlıyoruz. Aslında içimizdeki çocuğu öldürüyoruz bir nevi."

DOĞRU NEFESİN TANIMI BEBEK NEFESİDİR

Doğru nefes nasıl olmalıdır?

"Doğru nefes almak, derin, akıcı ve bütünsel (nefes hem karında, hem göğüste) olmalıdır. Doğru nefes, tıpkı bir bebeğin nefesi gibidir. Onlar, karınlarına nefes alırlar ve nefes alma -verme esnasında beklemezler. Doğru nefeste, solunum sisteminin tam olarak kullanılmasıyla ilk önce karında başlar ve okyanustaki bir dalga gibi tüm vücuda yayılır."

Doğru nefes, Dünya Örgütü tarafından da havayı ciğerlere tam olarak doldurmak ve nefes alış verişi esnasında diyafram kasını kullanmak olarak açıklanmıştır. Diyafram kası, akciğerlerin hemen altında bulunan bir kastır. Bu kasın hareket etmesiyle birlikte vücudumuzun karın bölgesi de beslenmeye başlar ve nefes tüm vücuda dolar. Bizim yaptığımız bütün çalışmalar nefes alma kapasitesini açmak ve nefesin gitmediği yerleri tespit ederek, oraya noktasal baskılarla ve farklı tekniklerle nefesin gitmesini sağlamaktır.

NEFES ALIŞKANLIĞIMIZI DEĞİŞTİREBİLİRİZ 

Düzensiz nefes alışkanlığımızı nasıl değiştirebiliriz?

Düzensiz nefes alışkanlığını değiştirmek için ilk önce nefesi nerede bozduğumuzu bilmek gerekir. Hepimiz yeni doğduğumuzda doğru nefesi zaten kullanıyorduk. Daha sonra 2-3 yaşından sonra, zihin devreye girdiği andan itibaren ve ilk otoriteyle, anne ve babanın nefes alışkanlıklarıyla, dayatmalarıyla, yaşadığımız deneyimlerle oluşturduğumuz inanç sistemleriyle, onlara yüklediğimiz anlamlarla, düşünce kalıplarıyla nefesimizi bozmaya başladık. Kişi inanç sistemlerinin ve olumsuz düşünce kalıplarının yerini daha yapıcı düşüncelerle değiştirdikçe, nefes alma kapasitesini açtıkça tekrar nefesimizi doğru ve akıcı bir hale getirebiliriz."


tuba-1.jpg

DOĞRU NEFESLE KİLO VEREBİLİRSİNİZ

 
Doğru nefes tekniği bir insanın günlük yaşantısını ve hayatını nasıl etkiler?

"Bizler doğru nefes almadığımızda, nefesi genel olarak sığ ve göğüs bölgesinde tutuyoruz. Bu nefesle özellikle kadınların karınlarına hiç nefes gitmiyor diyebiliriz. Yani çoğu kişi diyafram kasını kullanmıyor. Oysaki doğru nefesle birlikte diyafram kasını kullanmak, karnımızdaki tüm organlara masaj yapıyor ve sinir sistemini çok olumlu yönde etkiliyor. Böylece normal hayatta bu nefes, bizi daha sakin ve dengede tutuyor. Öfke, heyecan ve stres durumlarının içinden kolayca geçmemize yardımcı oluyor. Diyafram kasının etkin kullanılması ile çok az bir kuvvetle ses yoğunluğu elde edebiliyor, kalbi rahatlatabiliyor, yaşam enerjinizi harekete geçirebiliyorsunuz. Sindirim sistemine ve boşaltıma katkıda bulunduğumuz için kilo vermemize vesile oluyor. Seratonin hormonunu harekete geçirdiği için, kendinizi negatif duygu ve düşünce durumundan, daha pozitif ve yapıcı duygu ve düşünce durumuna geçirebiliyorsunuz. Kısacası doğru nefes, diyafram kasının kullanılmasıyla birlikte hayatta kendinizi daha güçlü, enerjik, net, dingin ve kararlı hissedersiniz."

DOĞRU NEFES ALIP VERMEK KANSERİ BİLE ÖNLER 

Günümüzde çok sık rastlanan kanser türlerinin, doğru nefes ile bir bağlantısı var mı?

"Kesinlikle var. Kendimize kaliteli zaman ayıramamak, dış odaklı bir yaşam, hoşlanmadığımız durumlarda nefesimizi tuttuğumuz anların çoğalması, doyumsuzluk, mutsuzluk, maskeleme, duygu ve düşünceleri baskılama, sağlıksız beslenme, sporsuz bir yaşam, alkol, sigara, fast food, çevrenin kirlenmesi derken ne yazık ki bu hastalık günümüzde çok fazla görülmeye başladı. Nobel Ödüllü Dr. Otto Warburg’un dediği gibi; Kanser vücutta oksijen seviyesinin çok düşük olduğu bir durumdur. Sadece oksidasyon mekanizmasının orijinal düzeye gelmesi ile hassasiyet giderilebilir."

"Bizler yaptığımız nefes çalışmalarında nefesin gitmediği yerleri açarak ve bu hastalığa neden olan düşünce yapılarını genişleterek olumlu etkiler sağlayabiliyoruz. (Bizler asla iyileştirmiyoruz. Bir doktor değiliz. Fakat yaptığımız çalışmalarla iyileşme sürecinde destek oluyoruz.)"

tuba2.jpg

DOĞRU NEFES ALMAYA ERKEN YAŞTA BAŞLAMAK LAZIM

Çocuklarda nefes eğitimi ne gibi faydalar sağlıyor? Ve hangi yaşta başlamalı?

"5 -6 yaşından itibaren yapılabilir. Erken yaşlarda yapılan tüm çalışmalarda daha etkili sonuçlar alıyoruz. Çünkü onların kemikleşmiş bir inanç ve düşünce kalıpları yok. Bu nedenle birkaç seansta bile nefesleri açılabiliyor. Onlarla daha çok nefesi oyun ve ödül şeklinde yapıyoruz. Niyetlerini ise çizdiriyoruz. Çok yaratıcı çizimler oluyor. Geçenlerde bir tanesi ünlü bir futbolcu olmak istediğini söyledi ve resmini çizdi. Gerçekten etkilenmemek mümkün değil."

KARNINIZA 2 KİLOLUK BİR AĞIRLIK KOYUN 

Bize doğru nefes almayı kısaca anlatabilir misiniz?

"Sırt üstü yere uzanın ve karınıza ağırlık torbası ( 2 kilo tuzu torbaya geçirerek) koyun. Dizlerinizi karnınıza doğru bükün ve derin bir nefes alın.Nefes alırken karnınızı şişirin ve torbanın hareket ettiğini gözlemleyin. Bu çalışmayı nefes alma ve verme esnasında beklemeden yapmaya çalışın. Bu çalışmayı her gün en az yüz defa yapabilirsiniz."

tuba-3.jpg

ÜCRETSİZ NEFES EĞİTİMLERİMİZE KATILSINLAR 

Nesf-i Terapi kitabınızı alan biri bu tekniği kolayca öğrenebilir mi?

"Bu kitapta nasıl nefes almanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde yazdım. İlk başta zorlananlar yatığımız ücretsiz nefes çalışmalarına katılabilirler. Bu kitapta 3 ay boyunca her gün uygulamanız gereken çalışmalar, olumlamalar ve kendinize sorabileceğiniz güçlü sorular var. 1. ay nefesi açmak için uygulamalar, nefes farkındalığıyla ilgili çalışmalar ve sorular var. Aynı zamanda bu ay kendinizi tanımak, inançlarınızın, sizi engelleyen duygu ve düşüncelerin ötesine geçmekle ilgili. 2. ay cesur olmak ve zihninizdeki düşüncelerin sizi yönetmesine izin vermemek, yaşam sorumluluğunuzu alıp, her şeye rağmen ilerlemek, koşulsuz sevgiyi tatmak, bedeni hareketlendirmek ve enerji merkezlerinizi açmak için çalışmalar ve uygulamalar var. 3. ay ise kendinize farklı deneyimler, olasılıklar yaşatmak, hayatınızı ve kendinizi yeniden yapılandırmak, şükredebilmek ve başarmak için çok güzel çalışmalar ve uygulamalar var."

DOĞRU NEFES ALMAK CİNSEL HAYATI ETKİLER 

Cinsel hayatı kolaylaştıran bir nefes tekniği var mı?

"Karına alınan nefeslerle birlikte ve karına uygulanan noktasal baskı ve olumlamalarla birlikte fiziksel bedenin enerji kaynağı olan kök çakranızı aktive ederek, cinsel anlamda daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz."

DOĞRU NEFESLE HER TÜRLÜ SORUNU ÇÖZMEK MÜMKÜN 

Peki insanlar size daha çok niçin geliyorlar? Yaşamlarındaki hangi sorunlar için?

"Aklınıza gelen her şey için. Sağlık, iş problemleri, kilo vermek, psikolojik rahatlamak, sesini düzgün kullanabilmek, aşk hayatını düzene sokmak, yaşam koçu olabilmek, enerjik ve genç kalabilmek, detoks, ruhsal çözümlemeler, korku ve endişe problemleri, cinsel isteksizlik aklınıza ne geliyorsa."

Yaptığınız çalışmalardan söz eder misiniz?

"Bir nefes çalışması en az iki saat sürüyor. Öncesinde koçlukla inanç ve düşünce sistemlerini tespit ediyorum sonrasında ise 1 saatlik nefes çalışması yapıyorum. Burada amaç, kişinin nefes alma kapasitesini açmak ve gitmeyen yerlere nefesi yönlendirmek. Kuantum giriş çalışması yeni başlayanlar için 2 günlük çok güzel bir çalışma. Burada toplam 5 nefes çalışması yapıyoruz. Koçluk, bereket ve fiziksel çalışmalarımız da var. Aynı zamanda burada nefesi nasıl almaları gerektiğini de öğreniyorlar ve günlük hayatlarında uygulamaları için onlara birer cd veriyoruz."

Nefesimizi tam anlamıyla açan bir çalışmanız var mı?

"Evet. Nefesle yolculuk semineri 4 günlük mucize bir çalışma. Bu çalışma otelde yemyeşil ağaçların içinde oluyor. Toplam 12 nefes çalışması yapıyoruz. Bu çalışma boyunca kişiler bedenlerini, nefeslerini ve zihinlerini tanıyorlar. İçinde birçok zihin dönüştürücü ve özgüveni, ifadeyi güçlendirecek çalışmalar var. Aynı zamanda havuzda yapılan nefes çalışmalarıyla katılımcılar yeniden doğuyor. Affetme, yüzleşme, ayna gibi birçok dönüştürücü ve hafifletici çalışmalar var. Kısacası bu çalışma sonunda kişiler, nefesi kendi kendilerine uygulayacak hale geliyorlar. Nefesleri tamamen açılıyor."

Tuba Kaytaş'ın nefes eğitmenliği yaptığı ünlülerden bazılarının nefes eğitimi hakkındaki görüşleri

Sinem Yıldırım

"Nefes, hem bedende, hem bilinçte, hem de ruhani olarak insanı bulunduğu yerden alıp, çok yukarılarda bir seviyeye getiriyor. Başıma gelen her olayda ‘’bundan öğrenmem gereken şey nedir?" diye bakardım olaylara. Nefesle bu bilincimi yukarılara sıçratan bir kapıdan daha geçtim. Fiziksel olarak ise aslında en doğal nefesimizi almadığımızı fark etmek üzücü bir şoktu benim için. Zira farkındalığımız geliştiğinde, gerçekten de gün içinde nasıl nefesimizi tuttuğumuzu ve yüzeysel nefes aldığımızı fark edebiliyorsunuz. Bunu değiştirmeniz ve dönüştürmeniz sonucu da pek çok sağlık sorunundan kurtulup, gelecekteki olası sıkıntılara da engel oluyorsunuz. Akışa kavuşmak ancak nefesle mümkün. Düşüncelerinizi denetlemek, nefeste kalıp, anda olmakla mümkün. Nefesten sonra tüm benliğiniz tamamen değişiyor, dönüşüyor ve ışık oluyor. Hayatınız, ilişkileriniz, konuşurken kullandığınız kelimeleriniz, kafanızın işleyiş şekli, düşünceleriniz, ruhunuzun frekansı, teninizin rengi, bakışlarınız, duruşunuz, uzak yakın bütün ilişkileriniz tamamen değişiyor. Nefesle ben de değiştim. Hayatımda değişti."

Didem Uzel Sarı

"Nefesten önceki Didem, ileriye adım atmaktan korkan, daha içine kapanık, hüzünleri ve kızgınlıkları olan bir Didem'di. Ama şimdiki Didem, kendini her daim güvende hisseden, bolluğun ve bereketin onun hayatında zaten var olduğunu bilen, her şeyden önemlisi; neşeli, sağlıklı, huzurlu, güvende ve mutlu bir insan."

Ece Gürsel

"Nefesin bu kadar etkili olduğunu ilk aşamada düşünmemiştim. İlk seanstan sonra bile etkisini görmeye başladım. Nefesten önce her ne kadar göstermesem de sinirli bir yapım vardı. Şimdi daha sakinim. Olaylar karşısında daha sakin kalabiliyorum, tepkilerim azaldı. Daha güler yüzlü ve huzurlu olmaya başladım. Bir şeylerin yoluna girdiğini hissediyorum. Nefes, aynı zamanda kişiliği, karakteri ve hayatı da düzene sokan bir şey. Tabiki devam etmek çok önemli bir spor gibi."

Şehnaz Şelale Sam

"Nefesten önce öfke enerjisiyle beslenerek üstesinden geliyordum hayatın. Şu anda ise daha kabullenici davranarak, olayın içinden geçerek ve anlayışlı kalarak kendimi motive ediyorum. Bir şeyi zorlamıyorum, kolay olan başka yolları deniyorum. Olasılıklarımın çoğaldığını hissediyorum."

ozge-ulsy.jpg 

"Tuba Kaytaş ve Özge Ulusoy nefes eğitimde"