BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan MHP'li Vural'a çok sert sözler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan MHP'li Oktay Vural'a siyaset dersi! Vural'ın boş konuştuğunu ileri süren Arınç, bu konuşmaların MHP'ye puan kazandırmayacağını söyledi. Seçim sistemiyle ilgili düzenlemelerin sürdüğünü de anlatan Arınç, bu konuda Meclis'e iki aşamalı bir teklif götürüleceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Gazetecilerin bayramını tebrik eden Arınç, Bakanlar Kurulunda ilk olarak bayramı seçim bölgelerinde, muhtelif şehirlerde ve yurt dışında geçiren bakanların, gönderilen mesajlar ve hükümet hakkında konuşulanlarla ilgili bilgilendirme yaptığını söyledi. 
 
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
 
Arınç, 30 Eyül'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi kapsamında gerekli yasal çalışmaların yapıldığını söyledi.
 
Söz konusu pakette yasal düzenleme gerektiren konular olduğu gibi idari kararlar, yönetmelikler ve idari düzenlemelerle hayata geçirebilecek pek çok konu bulunduğunu anımsatan Arınç, gerekli düzenlemelerin yapıldığını yasal düzenlemelerle ilgili çalışmaların da yapıldığını söyledi. Seçimlerle ilgili olarak iki seçim sistemi öngördüklerini ve bu konuda seçenek sunacaklarını anlatan Arınç, teklifleri şöyle sıraladı:
 
"Hem siyasi partilere yani demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilere hem de bunu kamuoyunda nasıl karşılanacağını veya bir konsensus oluşup oluşmayacağını görmek istiyoruz. O da ya beşli, altılı milletvekilli seçim bölgeleri. Daratılmış bölgeler. Yüzde 5 barajı indirmek suretiyle bir seçenek... Tamamen dar bölge sistemine geçilerek, yüzde 10'luk barajı tamamen kaldıracak bir seçim sistemi veya bugünkü sistemin devam etmesi konusunda neler düşünüldüğünü somut önerilerle ve iyi eleştirilerle yani yön gösterici eleştirilerle duymak istiyoruz. Şu ana kadar siyasi partilerden doğrusu bu konuda ciddi bir sözün veya bu konuyu kapsayabilecek şekilde hangi seçeneği tercih edip etmediklerini henüz duymadığımızı da ifade etmiş olayım." 
 
MHP'Lİ VURAL'A ÇATTI

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili açıklanan 1 Ocak tarihinin MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı üzeceğini iddia eden Arınç, "Oktay Bey'e çok büyük bir kötülük yaptık. Bu kadar konuşması boşa gitti" diye konuştu. Vural'ın bundan sonra daha ciddi şeyler konuşması gerektiğini söyleyen Arınç şöyle konuştu:
 
 "Onu sevindiremediğimiz için aslında biz de sevinçliyiz. Yani bu arkadaşımızın ne olur bundan sonra daha ciddi şeyler konuşması, daha dirayetli olması partisi adına partisine daha çok puan kazandırması lazım. Ne kadar boş konuşuluyor. Ne kadar hafife alınan, yalanlarla dolanlarla birtakım suçlamalarla siyasi partilerin önünde gelen insanlara hakaret edilebiliyor. Doğrusu bir partiye yakışmıyor bu düşünceler. İşte kıyakçı olan ayakçı olurmuş, bilmem neymiş, bu argo, bir siyasetçinin kullanabileceği tabirler değil" 

"AK PARTİ'NİN OYLARI YÜZDE 50'NİN ÜSTÜNDE"
 
AK Parti'nin 11 senede 3 milletvekili, 2 mahalli seçim, 2 referandum olmak üzere 7 sınavdan başarıyla çıktığını dile getiren Arınç, şu andaki anketlerin yüzde 50'nin üstünü gösterdiğini söyledi. Siyasetin iddia işi olduğunu söyleyen Arınç, neredeyse 80 yaşına gelmiş siyasetçilerin hala Meclis'te kalmaya çalıştığını ileri sürdü. 
 
ODTÜ TARTIŞMALARI
 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisinden geçen yol çalışmasıyla ilgili tartışmaların sürdüğü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in açıklamalarda bulunduğu belirtilerek değerlendirmesi sorulan Arınç, "Belediye Başkanı ne diyorsa onu diyor. Eleştirenler olabilecektir, beğenenler olacaktır, beğenmeyenler olacaktır. Demek ki faaliyet Ankara Büyükşehir Belediyesine ait bir faaliyettir. Onun faaliyetlerini onaylayıp onaylamamak için benim bir şey söylememe gerek yok. Melih Gökçek Büyükşehir Belediye Başkanı, ODTÜ'nün Rektörü, buna taraf olduğunu iddia edenler elbette bir şey söyleyecektir ama sonunda hukukun dediği olacaktır" yanıtını verdi. Arınç, ODTÜ'de Gezi benzeri olaylar çıkarmaya yönelik bir takım gayretler olduğunu ileri sürerek sorunun en kısa sürede bu iş doğru bir şekilde çözümlenecektir diye konuştu.
 
"SİVİL ASKER İLİŞKİLERİ NORMALLEŞİYOR"
 
Bir basın mensubunun Genelkurmay tarafından askerlik süresinin kısalacağı tarih olarak 1 Mart 2014'ün açıklandığını oysa hükümetin bu tarihi 1 Ocak 2014 olarak belirlediğini, tarih konusunda hükümet ile Genelkurmay Başkanlığı arasında bir görüşme trafiği yaşanıp yaşanmadığı sorması üzerine Arınç, sivil ile asker ilişkilerinin ilk defa normalleştiğini vurguladı. Arınç şöyle konuştu:
 
"Eskiden asker ya da Genelkurmay ya da Milli Savunma Bakanlığı, onlar ne derse onu kabul edilirdi. Bizim farkımız şu: Genelkurmayımızı tabii çok önemli bir görevin başında biliyoruz. Bu hizmetler onun hizmetleridir. Onların planlaması, onların ihtiyaç listesi bizim için önemlidir. Onları biliriz, sorarız, bazen yazılı bazen şifahi ama sonunda siyasi bir karar verilecekse bunu onlardan bağımsız olarak biz veririz. Dolayısıyla o ihtiyaçların öncelemesinde, giderilmesinde eğer bizim bir tercihimiz olmuşsa geçerli olan budur. Milli Savunma Bakanımız sadece Genelkurmay'ın düşüncesini ya da planlamasını hükümetimize aktarır. O, 26 bakanlıktan sadece bir tanesidir."
 
FİDAN' SAHİP ÇIKTI
 
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili ABD basınında yer alan iddiaların sorulması üzerine ise Arınç, konunun Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu bildirdi. Arınç, Fidan'ı Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve TİKA Başkanlığı olarak görev yaptığı dönemden itibaren yakinen tanıdıklarını ve bildiklerini ifade etti.
 
Fidan'ın yıpratılmak istenmesinin belli ülkeler, belli istihbarat örgütleri için doğal olduğunu dile getiren Arınç, yayımlanan makalelerin ne maksatla yazıldığını az çok bildiklerini dile getirdi.
 
Arınç, gazetelerin yazdıklarının çoğunun spekülatif amaçlı ve gözden düşürmeye yönelik olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Bunlar yaptığı önemli görevlerde belki önünü kesmek amacıyla belli çevrelere verilen mesajlar olarak algılanmalıdır. Kişiler önemlidir, yazdıkları gazeteler de önemlidir. Bunların ABD kendi kamuoyu içerisinde de belli hedefleri gözetlediklerini biz biliriz ama o kişiler, onların yazdıklarıyla uğraşacak vaktimiz yok. Biz Müsteşarımızın başarılı olduğunu, Türkiye sevdalısı olduğunu, önemli çalışmalarda güvenimizin tam olduğunu söyleyebilirim."
 
"DOĞALGAZA ZAM YOK"
 
Doğalgaza zam yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Arınç, “Enerji Bakanımıza sorduğunuzda 'zam yok' diyor, ben de onun dediğini tekrar etmiş olayım. Şu anda herhangi bir zam düşünülmüyor. Biz bu konularda hamdolsun başarılı bir hükümetiz. Vatandaşlarımızın bu konularda güven içerisinde olmaları gerekiyor. Dünya piyasalarının da ne olacağını önceden bilmek mümkün değil ama biz vatandaşımızın masrafını artırmamak için büyük fedakarlıkta bulunuyoruz" yanıtını verdi.